Federația Evreiască, pe cale să fie condusă de un absolvent de Hyperion care a votat Codul Penal PSD

DE Mircea Marian | Actualizat: 19.11.2020 - 23:00
Silviu Vexler Foto: Revista 22

Un grup de profesori universitari a trimis o scrisoare actualului președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, în care îi cer să analizeze „oportunitatea” candidaturii la președinția FCER a deputatului Silviu Vexler.

SHARE

„Ținând seamă de proiectele parlamentare inițiate de dl Vexler în actualul mandat, nu ne-am împotrivit acestei desemnări, chiar dacă procedura de desemnare nu a fost transparența. Că atare, îi urăm succes dlui Vexler la următoarele alegeri parlamentare care au loc pe 6 decembrie.

În acest context însă, ne adresăm dvs cu rugămintea de a analiză oportunitatea și corectitudinea participării aceluiași domn Silviu Vexler și la alegerile pentru funcția de Președinte FCER, funcție  deținută în prezent de dumneavoastră.

Lansăm acest apel pentru că noi, semnatarii acestei scrisori, considerăm că o persoană, oricât de pregătită și de competență ar fi, nu poate cumula funcții politice și funcții comunitare.

Este de notorietate faptul că, în actualul sau mandat, dl Vexler și-a manifestat în mod transparent afinitățile pentru unul dintre partidele parlamentare. Sunt de notorietate discuțiile din spațiul public referitoare la acest aspect al activității reprezentantului FCER în Parlament.

Ocuparea funcției de Președinte FCER de o persoană percepută în societatea românească că fiind apropiat  de o anumită parte a eșichierului politic, este de natură a prejudicia FCER și evreii din România, afiliați acesteia (sau chiar neafiliați).

După cum se știe, FCER este un organism de reprezentare a intereselor evreilor din România și nu poate juca un rol politic, care pe termen mediu sau lung poate afecta situația organizației și a membrilor ei”, se arată în scrisoarea adresată lui Aurel Vainer. 

Scrisoarea este semnată, printre alții, de către: prof. univ. Dr. Michael Shafir (UBB Cluj), prof. univ. Dr. Victor Neumann (Director, Muzeul de Arta, Timișoara), acad. prof. univ. dr. Corneliu Sabetay (Craiova), prof. univ. Dr. Liviu Rotman (SNSPA Bucuresti) sau Marco M KATZ (Vicepresedinte Asociatia Sionista din Romania). 

Deputatul FCER Silviu Vexler a absolvit jurnalismul la Universitatea Hyperion.

În 2018, mai mulți membri ai FCER, printre Paul Cornea, Andrei Cornea și Radu F. Alexandru, au protestat public după ce Vexler a votat Codul Penal inițiat de PSD și ALDE. 

Contracandidatul lui Vexler este Roby Roth, care a studiat calculatoare la Universitatea Technion din Israel și a lucrat la start-upuri de tehnologie avansată. 

Congresul FCERR va avea loc în perioada 25-26 noiembrie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te