Europarlamentar român lansează ipoteza ca Bulgaria să intre înaintea României în Schengen

DE Alin Crișan | Actualizat: 03.01.2023 - 18:56
Victor Negrescu - Foto: Facebook
Victor Negrescu - Foto: Facebook

România și Bulgaria au fost lăsate în afara spațiului Schengen după votul negativ al Austriei și Olandei la consiliul JAI din 8-9 decembrie 2022.

SHARE

"Anul 2023 poate să fie anul aderării României la spaţiul Schengen, dacă vom aborda acest subiect coerent şi cu profesionalism. Avem nevoie de o acţiune externă mai dinamică, de implicare la cel mai înalt nivel şi de o mai bună cooperare între toţi cei care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv important pentru ţara noastră. Toţi am văzut ce a putut face Croaţia, prin aderarea la zona euro şi la spaţiul Schengen, începând cu 1 ianuarie, deşi a intrat în Uniunea Europeană după România", scrie Victor Negrescu.

Citește și: Cum se „sifonau” milioane de lei din proiectul Start-Up Nation? Procurorii au descoperit „manevra”

El a adăugat că emisiunile TV din România sunt pline cu tot felul de comentarii politicianiste, în timp ce Bulgaria nu ezită să acţioneze direct.

"Vizita de la Viena a preşedintelui social-democrat din Bulgaria (Rumen Radev - n.r.) deja produce rezultate. La finalul lunii ianuarie, cancelarul austriac (Karl Nehammer - n.r.) va merge împreună cu ministrul de interne (Gerhard Karner - n.r.) la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia pentru a identifica şi propune împreună soluţii la nivel european în vederea combaterii fenomenului migraţional. Această abordare este corectă şi reprezintă un fel de a face politică europeană care poate produce rezultate. Să nu mire pe nimeni dacă Bulgaria va lăsa România în urmă dacă se va pune problema, o fac deja privind aderarea la zona euro. Doar la noi necunoscătorii au fost ezitanţi", a mai scris eurodeputatul PSD.

El a precizat că agenda europeană prevede două momente cheie. Primul ar fi în 25-27 ianuarie, când va avea loc în Suedia reuniunea informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Citește și: Operațiunea „Aho, aho”: A mers la urat cu trei prieteni, dar la final le-a furat banii. E cercetat

"Este obligatoriu pentru România să profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria şi pentru a solicita un calendar ferm de aderare. De asemenea, trebuie să solicite ca extinderea Schengen să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie", a afirmat Negrescu.

Al doilea astfel de moment crucial este Consiliul European din 9-10 februarie. "Este important ca subiectul aderării României la spaţiul Schengen să rămână pe agenda europeană. Şefii de stat şi de guvern trebuie să abordeze această tematică şi să clarifice aspectele restante", a pledat eurodeputatul care deţine funcţia de vicepreşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni (PES).

"Doar dacă vom aborda coerent începutul de an, vom avea o şansă reală ca ţara noastră să intre în spaţiul Schengen pe finalul anului", a mai avertizat el.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te