Dragnea l-a înregimentat pe fostul deputat AUR acuzat că a legat ofițeri răniți pe tanc la Revoluție

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.03.2022 - 19:08
Dragnea l-a înregimentat pe fostul deputat AUR acuzat că a legat ofițeri răniți pe tanc la Revoluție

Partidul pentru Apărarea Patriei a lui Liviu Dragnea a început racolările. Partidul a anunțat că l-a luat pe deputatul Francisc Tobă, acuzat că, la Revoluție, ar fi adunat milițieni răniți din Spitalul Județean Sibiu, pe care i-ar fi bătut.

SHARE

Astăzi, în plenul Camerei Deputaților, domnul deputat Francisc Tobă, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a anunțat că se alătură Alianței pentru Patrie. Alianța Pentru Patrie anunță public că domnul deputat Francisc Tobă, în calitate de vicepreședinte al Alianței pentru Patrie, va coordona departamentul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională al partidului. Totodată, domnul deputat va conduce, în cadrul APP, comisia pentru discuții și negocieri cu parlamentarii care urmează să ni se alăture în vederea constituirii de grupuri parlamentare proprii ale Alianței pentru Patrie”, a anunțat partidul lui Dreagnea.

Dragnea l-a înregimentat pe fost deputat AUR acuzat că a legat ofițeri răniți pe tanc la Revoluție

Francisc Tobă, actual deputat renegat de AUR, era căpitan în Armată la Revoluție. El ar fi adunat milițieni răniți din Spitalul Județean Sibiu, pe care i-ar fi bătut, apoi i-ar fi dus la unitatea militară din Sibiu, unde au fost supuși tratamentelor inumane, spun procurorii.

Citește și: Francisc Tobă, suspect de crime la Revoluție, validat deputat. Ales pe listele AUR, ce l-a renegat

Tobă a fost cercetat, alături de colonelul Aurel Dragomir, atunci comandat al UM 01512 Sibiu, unul dintre principalii coordonatori ai represiunii din Sibiu asupra revoluționarilor, un apropiat al lui Nicu Ceaușescu, pentru tentativă la omor deosebit de grav și complicitate la infracțiunea de tratamente neomenoase. El a scăpat de dosar, primind neînceperea urmăririi penale, pentru că s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale, în 2010.

„Domnul Francisc Tobă s-a prezentat ca noua putere care va conduce spitalul în mod absolut, și-a scos centura cu pistolul de la brâu pe care le-a pus pe masă și și-a etalat centura neagră de karate”
Newsweek România vă prezintă câteva mărturii din dosarul pentru care a primit neînceperea urmăririi penale Francisc Tobă, actual lt. col (r) și doctor inginer, după cum s-a prezentat în campania electorală pentru parlamentare.

Medicul care era șeful Secției de Chirurgie a Spitalului Județean Sibiu povestește: „Armonia spitalului s-a curmat brusc când spitalul a fost ocupat pe neașteptate de domnul Francisc Tobă, un necunoscut căpitan din Mârșa care a venit cu câțiva soldați și un tanc chemat de un doctor, probabil instruit să răspândească zvonul că se trage asupra spitalului, care a fost doar un pretext pentru a se instala în spital împreună cu ortacii săi la parterul secției de chirurgie unde a stat netulburat până în luna aprilie.

Domnul căpitan-inginer Francisc Tobă s-a autoproclamat Comandant Militar prin Dispoziția Circulara Nr 1 din ziua 25.12.1989 prin care se instituie starea de necesitae în Spitalul Județean (...) Domnul Francisc Tobă s-a prezentat ca noua putere care va conduce spitalul în mod absolut, și-a scos centura cu pistolul de la brâu pe care le-a pus pe masă și și-a etalat centura neagră de karate pentru a demonstra politica lui de forță. Nu am înțeles atitudinea sa și dorința absolută de putere, intimidare și umilire, odată ce spitalul era o instituție pașnică, care și-a îndeplinit datoria cu prisosință față de Revoluție (...) Am fost unul dintre puținii care am îndrăznit să-i stau în cale și să protestez (...) Dânsul a stabilit o „comisie” care vizita pacienții zilnic (de fapt era singurul care decidea) și hotăra care dintre așa numiții „teroriști” trebuia să fie externați, arestați și deținuți la „bazin”. (...) În calitate de medic care a depus jurământul lui Hipocrat, nu tratam „teroriști”, ci oameni. Urma ca justiția să-și facă ulterior datoria. Pentru a se accelera evacuarea suspecților la bazin, s-au petrecut unele gesturi medicale condamnabile, care nu au fost pedepsite (îmi amintesc scoaterea prematură a tubului de dren din torace de către un anestezist)”. 

Citește și: EXCLUSIV Tobă (AUR) a legat ofițeri răniți pe tanc. Victimă: „Dacă se trage, să ne împuște pe noi”

 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te