PSD și premierul desemnat, Marcel Ciolacu, cred că românii sunt „sclavi moderni” în Europa și au scris asta în Programul de guvernare.
„Luptăm ca românii să nu mai fie „sclavii moderni” ai Europei, cu cele mai mici câștiguri din UE”. Afirmația e puțin confuză și nu e clar dacă spune că mare parte din milioanele de români plecați în Europa ar fi prost tratați în țările gazdă.
De ce românii nu sunt „sclavii moderni” ai Europei
Dacă se referă la românii de acasă, care o duc mai prost decât, să zicem, italienii, dincolo de faptul că PSD a condus România perioada cea mai îndelungată de după 1989, afirmația făcută de PSD și de Ciolacu nici măcar nu este adevărată. Iată un singur contraargument:
Citește și: Aderarea la Schengen, obiectiv prioritar pentru Guvern: „Sperăm la o soluţie până la final de an”
Universitatea Harvard întocmește un clasament al complexității economice, iar România se află pe locul 25, înaintea unor țări precum Canada, Spania, Bulgaria sau Rusia. Asta se întâmpla în 2020.
De ce românii nu sunt „sclavii moderni” ai Europei, cum zice PSD
Clasamentul monitorizează 250 de țări și ia în calcul 20 de categorii de mărfuri și bunuri de consum și cinci categorii de servicii.
Datele au fost prelucrate de Divizia Statistică a Națiunilor Unite (COMTRADE) și provin de la Direcția Statisticilor Comerțului Fondului Monetar Internațional (FMI), prin intermediul indicatorilor de dezvoltare mondială.
Citește și: Lucian Bode va fi vicepreședintele Camerei Deputaților după ce a părăsit postul de la Interne
Lucrurile s-au îmbunătățit în 2023
Conform aceleiași surse, în 2023 economia României se afla pe locul al 19-lea în lume. Este un salt de 6 poziții față de acum 3 ani. România se află în apropiere de Italia (locul 16), China (17) şi Franţa (18).
PSD trebuie să știe că „sclav modern” nu poți ajunge decât cu complicitatea partidelor care conduc respectiva țară.