Danileț critică dur deciziile judecătorești de ștergere a unor articole de pe internet

DE Valentin Mirică | Actualizat: 29.06.2021 - 13:27
Foto: Facebook

Judecătorul Cristian Danileț a criticat dur deciziile judecătorești de ștergere a unor articole de pe internet, arătând că ele încalcă o hotărâre a CEDO.

SHARE

Danileț a comparat deciziile de ștergere a unor articole de pe Internet cu Ministerul Adevărului, din distopia 1984, scrisă de George Orwell. 

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Cum arată cei 32 de kilometri de pe Autostrada București care se deschid în 2023

“Îmi aduc aminte că în romanul "1984" al lui George Orwell exista un Minister al Adevărului unde lucrau unii de modificau ziarele din trecut şi le publicau din nou, ca în arhive să rămână doar ce convenea celor aflaţi la putere.

Poate ar trebui să știm ce spune Hotărârea CtEDO în cauza Wegrzynowski şi Smolczewski c. Polonia din 2013: «Curtea admite că nu este rolul autorităților judiciare să se angajeze în rescrierea istoriei, dispunând scoaterea din domeniul public a tuturor urmelor de publicații despre care, în trecut, s-a constatat, prin hotărâri judecătorești definitive, că reprezintă atacuri nejustificate asupra reputației unor persoane. În plus, este relevant pentru evaluarea cazului că interesul legitim al publicului de a accesa arhivele publice ale presei pe Internet este protejat în conformitate cu Articolul 10 al Convenției»“, a arătat judecătorul. 

El a fost însă critic cu presa și cititorii ei, apreciind că “din păcate, prea mulți vor să citească minciuni“. 

“Presa este presă. Cu bune, cu rele. Că ne convine, că nu ne convine ce scrie. Unii vor să scrie minciuni. Alții, din păcate prea mulți, vor să citească minciuni. Asta e. Fiecare cu bula lui. Dar nu cred că poate veni cineva, fie el și judecător, să spună: „Ștergeți tot ce e negativ despre X de pe internet și lăsați numai ce e pozitiv!”. Cred că reglarea în sens deontologic al presei se poate face cel mult prin sancționarea bănească a jurnaliștilor care prezintă cu rea-intenție fapte denaturate, dar nu prin cenzurarea retroactivă a presei“, a scris Danileț. 

Citește și: Armand a prins-o pe șefa ADP că-și repara vila cu resursele instituției. A dat-o pe mâna parchetului

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.