CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII: Sibiu

DE Cristian Preda | Actualizat: 17.05.2019 - 07:23

Anunțul a fost făcut în septembrie 2017 de către Jean-Claude Juncker, în mesajul anual adresat parlamentarilor europeni. Președintele Comisiei vestea atunci organizarea unei reuniuni informale a șefilor de stat și de guvern la Sibiu, chiar de ziua Europei.

SHARE

Ideea era să se discute despre Brexit, mai precis despre ce facem fără britanici. Numai că ei n-au mai plecat la data propusă, adică pe 29 martie. Mai mult decât atât, chiar în ziua în care liderii UE erau în Hermannstadt, partidele britanice porneau campaniile pentru scrutinul european din 23 mai.

Așa că la Sibiu a fost, până la urmă, o reuniune mai puțin ambițioasă decât anticipaseră Juncker ori președintele Consiliului Donald Tusk. Declarația adoptată de către cei 27 a fost agreată cu trei zile înainte de summit, de către „șerpași“, cum se numesc reprezentanții șefilor de stat și de guvern.

Ea conține zece promisiuni. Ca să iau un singur exemplu, e (re)confirmată „perspectiva europeană“ pentru țările din Balcanii de Vest. Rămâne de văzut dacă ea va fi concretizată. De pildă, la Consiliul din iunie, macedonenii și albanezii așteaptă deschiderea negocierilor, promisă de mulți ani. Se vor ține oare de cuvânt toți membrii UE?

În plan intern, reuniunea de la Sibiu a iscat controverse. V. Dăncilă s-a plâns că n-a fost invitată și ea. Era reluată o dispută pe care Ponta o avusese cu Băsescu. La Consiliul European, fie el și informal, fiecare stat-membru are un singur fotoliu. Președintele Iohannis a invitat-o, de aceea, pe șefa guvernului doar la spectacolul din Piața Mare.

Șeful statului a folosit ocazia pentru a-și afișa atitudinea pro-europeană. A fost ceva reconfortant, într-un context domestic intoxicat cu frustrări populiste și țâfnă naționalistă. De altfel, PSD a forțat organizarea – în aceeași zi – a unui miting la Iași, unde Dragnea și-a descris adversarii ca „trădători“, „oameni fără Dumnezeu“ și „derbedei“.

Culmea e că la reuniunea socialiștilor europeni, ținută în marja summit-ului de la Sibiu, n-a fost nimeni de la PSD. E „răsplata“ pentru deciziile referitoare la justiție adoptate din ianuarie 2017 încoace de guvernele de la București. Izolarea pesediștilor începe să semene cu cea pe care o îndurau prin 2000.

Frans Timmermans, candidatul socialist la șefia Comisiei Europene a fost tratat ca un personaj monden. Televiziunile l-au urmărit pe străzile din Sibiu, în căutarea unui restaurant, și au ținut să ne informeze că, după cină, olandezul urma să vadă un meci. Se juca Ajax-Tottenham.

Și Donald Tusk a fost victima inevitabilei tabloidizări: corespondenți de presă surescitați ne-au dezvăluit că președintele Consiliului s-a întâlnit cu idolul său Duckadam și că a primit cadou o sticlă de palincă.

Sibiu, 9 mai 2019

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te