CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII: Șapcă

DE Cristian Preda | Actualizat: 30.08.2019 - 07:55

Sunt convins că ați văzut poza recentă în care apar Klaus Iohannis și Donald Trump! Sunt împreună cu delegațiile română și americană, într-o sală de reuniuni de la Casa Albă.

SHARE

Președintele român are pe cap o șapcă. Alături de el, consilierii și ambasadorul nostru la Washington surâd. De partea cealaltă a mesei, președintele american zâmbește și el, iar câțiva dintre colaboratorii săi aplaudă. Pe șapcă scrie: Make Romania Great Again.

Aceste patru cuvinte și șapca pe care erau scrise au stârnit mai multe comentarii decât toate celelalte componente – economice, militare ori diplomatice – ale vizitei.

Într-un fel, era inevitabil. Sloganul e ironic, copiindu-l pe cel folosit în campanie de Trump: Make America Great Again.

Tocmai de aceea nu e de mirare că multe comentarii din România au trimis la pre-campania prezidențială de la noi.

E neîndoielnic faptul că dl. Iohannis a căutat să includă vizita la Casa Albă în parcursul croit pentru a obține un nou mandat.

Așa a procedat și cu reuniunea ținută la Sibiu pe 9 mai, când președintele a găzduit un summit informal al
Consiliului European.

Nimic anormal: cine vrea să fie reales se folosește de funcție. Cârcotașii nu puteau rata ocazia. Unii dintre ei au observat că la o reuniune a PSD, organizată de către un deputat european cu câteva zile înainte de vizita șefului statului în America, Viorica Dăncilă a vorbit sub un panou imens pe care scria: Let’s make PSD great again.

Nu e chiar același lucru: pesediștii au șterpelit formula americană și au aplicat-o partidului (care e, pentru ei, egal cu țara), în vreme ce Trump, care are drepturile de autor pentru slogan, a confecționat unul pentru omologul său de la București.

Alte critici au țintit reputația proastă a președintelui american în unele capitale europene și i-au reproșat lui Klaus Iohannis că a fost primit la Washington în ziua în care Trump își anula vizita în Danemarca, după ce guvernul acestei țări anunțase că nu-i vinde Groenlanda, un proiect vechi al SUA, reluat acum.

În fine, o a treia categorie de obiecții asocia textul de pe șapca primită cadou cu o încurajare revizionistă: „Make Romania Great Again“ ar fi o invitație la refacerea unei „Greater Romania“.

Așa că unii se temeau că-n curând Trump îi va încuraja și pe sârbi să viseze la Serbia Mare, iar pe albanezi – la o Albanie Mare. Ei, aș!

Nu e de mirare că o biată șapcă declanșează atâtea simțăminte și trăiri. La noi nu se obișnuiește să se discute despre politică externă.

Asemenea dezbateri sunt lăsate în grija diplomaților. Care nu vorbesc public decât rareori și nicidecum pentru a dezbate.

Ei anunță, justifică, se scuză, dar nu dialoghează. Un slogan pe un cozoroc stimulează discuția mai mult decât MAE.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -