UDMR nu cedează Ministerul Dezvoltării unde a pus un șef de florărie, cu facultate făcută la 27 ani

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.06.2023 - 11:37
Cseke, ministrul care blochează „rotativa” - Foto: gov.ro
Cseke, ministrul care blochează „rotativa” - Foto: gov.ro

Ministerul Dezvoltării este dorit de PSD care este gata să ofere UDMR la schimb Energia și Fondurile Europene. Pe actualul ministru al Dezvoltării, Atilla Cseke, nu îl recomandă nimic pentru a deține acest portofoliu

SHARE

UPDATE. UDMR a refuzat să cedeze Ministerul Dezvoltării.

Kelemen Hunor a anunțat că UDMR nu e dispus să cedeze Ministerul Dezvoltării. „Sunt oameni care, dacă au semnat o hârtie, au ajuns la o înțelegere, își vor respecta cuvântul dat. Asta a fost principiul de la care am plecat. Am spus că atunci când am semnat acordul ne-am asumat răspunderea guvernării până în 2024, am avut rezultate. Nu am avut niciun motiv să spunem că nu putem conduce Dezvoltarea și Mediul. Am acceptat comasarea Sportului, am acceptat să fie IMM-urile la Economie, să reducem structura guvernamentală”, a spus Hunor.

El a spus că nu vor să preia nici Ministerul Energiei, nici pe cel al Fondurilor Europene.

Discuțiile privind formarea noului guvern încep în această seară.

Ele s-au împotmolit în UDMR care deține un portofoliu de bază - cel al Dezvoltării. Ciolacu a anunțat că vrea UDMR la guvernare. El a lăsat să se înțeleagă că trebuie să accepte un troc. UDMR să renunțe la Ministerul Dezvoltării și să accepte alte ministere la schimb.

Citește și: Nicolae Ciucă va demisiona imediat după oprirea grevei profesorilor. Cine e favorit să fie interimar

”În primul rând, discuțiile au fost mult mai ample, inclusiv pe fiecare minister ce e de făcut, s-a intrat și pe programul de guvernare. A fost o discuție pentru a continua colaborarea cu UDMR, colegii mei sunt total de acord cu asta și s-a venit și cu o propunere cu care o să merg la întâlnirea pe care o s-o am, cred că astăzi, cu domnul premier Ciucă și cu președintele Kelemen Hunor. Propunerea este ca UDMR să preia Energia și Fondurile Europene”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și: Se pregătește rocada guvernamentală. Două ministere importante trec la UDMR. Ce rămâne la PSD și PNL

Ministrul Dezvoltării Atilla Cseke se opune

Atilla Cseke este senator din 2008 și a mai fost ministru în guvernul Boc, când s-a ocupat de Sănătate, între decembrie 2009 și august 2011. 

În afară de maghiară și română, știe doar engleza la un “nivel de bază“. 

Născut în 1973, el și-a terminat studiile în 2000. 

Studiile lui Cseke sunt:


1987 - 1991, Liceul Industrial Marghita – bacalaureat.

1996 - 2000, Universitatea din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Specializarea Drept;

2001 - 2002, Universitatea din Oradea, studii postuniversitare - drept public;

2002 - 2004, Universitatea din Oradea, studii de masterat - drept privat.

Cseke a fost vicepreședinte al UDMR Bihor în perioada în care organizația era controlată de Alexandru Kiss. 

Ministru al Dezvoltării, Atilla Cseke (UDMR), a terminat Dreptul la 27 de ani, la controversata universitate din Oradea.

A condus o florărie

Potrivit cv-ului său, Cseke a fost, în perioda 1991 - 1993, 1994 - 1996, administrator la S.C. TIP - TOP S.R.L. Marghita. Firma S.C Tip Top este, de fapt, o florărie combinată cu un magazin pentru animale de companie, după cum reiese din obiectul de activitate transmis la Ministerul de Finanțe:

„Comerț cu amănuntul al florilor, plantelor și semințelor, comerț cu amănuntul al animalelor de companie și al hranei pentru acestea, în magazine specializate”.  Firma a rezistat cu succes plecării lui Cseke în politică. În 2015, firma avea 3 angajați și a făcut un profit de 150.000 de lei. Anul trecut, profitul a fost mai consistent – 450 mii de lei. 

Între 2002 iulie și 2005 ianuarie, este consilier juridic al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor.

Din 2005 ianuarie până în 2008 decembrie este secretar de stat, la Secretariatul General al Guvernului.

Din 2008 devine senator.


În decembrie 2009 devine, pentru 18 luni, ministru sănătății, deși nu are studii medicale și nici de management. Absolut nimic nu îl recomanda să ocupe această demnitate. Nu a condus unități sanitare, nu a terminat Facultatea de medicină și, în general, nu a avut nicio tangență cu domeniul medical.

Începând cu 23 decembrie 2020, este ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, în guvernul Cîțu. În condițiile în care experiența lui se trage din faptul că a administrat o firmă de comerț cu amănuntul dintr-o mică localitate din județul Bihor.

A moștenit organizația de la o persoană controversată

Cariera sa politică este strâns legată de cea a baronului UDMR Alexandru Kiss, trimis în judecată pentru corupție.

“Conform rechizitoriului înaintat Tribunalului în iunie 2015 de procurorul Adrian Muntean, în perioada 2002-2003 Kiss şi amicul său, Alexander Mudura, patronul Lotus Center, a primit 300.000 euro de la patronul firmei Keviep din Debreţin, Miklossy Ferenc, pentru a aranja ca Primăria Oradea să-i încredinţeze amenajarea haldei ecologice.

În 2003-2004, cei doi ar fi primit 100.000 euro de la proprietarul Selina, Beniamin Rus, în schimbul unor contracte de la CJ pentru lucrări în judeţ, iar în 2005-2006 Rus ar mai fi cotizat 700.000 euro pentru a cumpăra sub preţ, printr-o licitaţie măsluită, terenurile fostelor cazărmi din Calea Aradului şi din strada Universităţii, prejudiciul cauzat CJ depăşind 6,12 milioane euro.

Cea mai grasă şpagă, de 3,21 milioane euro, ar fi primit-o în perioada 2003-2008, pentru ca Electrocentrale să importe cărbune din Ungaria prin Martex Trans SRL, a orădeanului Gheorghe Roatiş“, relatează ebihoreanul acuzațiile împotriva lui Kiss. 

În 2020, Curtea de Apel a anulat probele obținute cu ajutorul SRI în dosarul Kiss și a decis rejudecarea.

Atilla Cseke a preluat conducerea organizației UDMR după retragerea lui Kiss, în 2016. Cseke nu a avut contracandidat pentru acest post. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te