Cristian Diaconescu: Sancțiunile UE împotriva Belarus pot fi drastice. Intervenția NATO, exclusă

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 24.05.2021 - 23:01
Jurnalistul Roman Protasevici (26 de ani), opozant al regimului Lukaşenko, a fost arestat duminică pe aeroportul din Minsk . Foto Getty Images

Deturnarea unui avion civil pentru arestarea unui opozant al președintelui Aleksandr Lukașenko este un precedent periculos, care ar putea fi folosit și de alți dictatori, potrivit lui Cristian Diaconescu, președintele PMP și fost ministru de Externe.

SHARE

Uniunea Europeană are capacitatea de a impune Belarusului sancțiuni economice drastice, dar măsurile de reacțiune la deturnarea avionului Ryanair la Minsk depind de voința politică a liderilor europeni. 

„Este o temă care ține de voință politică în interiorul UE, de coeziune și solidaritate. După părerea mea, este un act de terorism de stat, periculos din punct de vedere al consecințelor, periculos din punct de vedere al precedentului.

O astfel de atitudine poate fi imitată și de alții. Probabil că mulți autocrați au cetățeni de capturat. Ce s-ar întâmpla dacă tot traficul internațional ar fi condiționat de atitudine de acest fel?”, a declarat Cristian Diaconescu pentru Newsweek România.

Jurnalistul Roman Protasevici (26 de ani), opozant al regimului Lukaşenko, a fost arestat duminică pe aeroportul din Minsk după ce a coborât dintr-un avion pe ruta Atena - Vilnius, interceptat de aviația militară din Belarus.

Aeronava a fost deviată de pe traiectoria sa în urma unei „alerte cu bombă". Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă.

Citește și: Jurnalist opozant al regimului Lukașenko, arestat după ce avionul în care se afla a fost interceptat

Contează doar voința politică

Cristian Diaconescu crede că, din păcate, Uniunea Europeană nu arată prea multă solidaritate, când vine vorba de reacții categorice împotriva regimului din Belarus. 

„Se relevă în acest moment că nu există solidaritate în UE pentru o poziție directă, hotărâtă, în legătură cu ce se întâmplă în fostul spațiu sovietic.

Este de așteptat, totuși, o reacție din perspectivă economică.

UE este cea mai puternică piață a lumii. Deci, poate impune sancțiuni economice foarte drastice. Izolarea Belarus ar avea efect, pentru că nici un stat nu mai poate funcționa astăzi singur.

Dar este o chestiune de voință politică. Nu capacitatea din tratatele constitutive ale UE lipsesc”, a menționat Cristian Diaconescu.

Totuși, o reacție a Uniunii Europene este obligatorie, pentru ca blocul comunitar să demonstreze că este coerent în ceea ce susține. 

„Dacă tot discutăm de valori și standarde, în Belarus sunt oameni care-și pierd viața și libertatea pentru a apăra valorile și standardele susținute de UE. E o chestiune de consecvență, nu de acțiune și reacțiune”, a menționat fostul ministru de Externe.

Rusia nu poate ajuta Belarus

Ministerul român de Externe condamnă deturnarea avionului de pasageri care circula pe ruta Atena-Vilnius. MAE susţine necesitatea demarării de urgenţă a unei investigaţii internaţionale independente care să determine circumstanţele exacte în care acest incident grav s-a produs, mai arată sursa citată.

Pasagerii dn zborul deturnat spun că jurnalistul Roman Protasevici părea speriat când a aflat că avionul este obligat să aterizeze la Minsk. El i-a dat prieteni sale telefonul și laptopul, însă și aceasta ar fi fost reținută de către oficialii din Belarus.

Zborul Ryanair 4978 îşi începuse deja coborârea spre capitala lituaniană când pilotul a anunţat, fără alte explicaţii, că avionul se va îndrepta brusc spre Minsk, capitala statului vecin, Belarus, transmite Reuters.

Citește și: Ce au declarat pasagerii din avionul deturnat de autoritățile din Belarus

Dacă Uniunea Europeană decide să ia măsuri împotriva lui Alexander Lukașenko, acesta nu poate fi ajutat prea mult de către Rusia. 

„Sancțiunile impuse ar determina Belarus și, poate Rusia, să se victimizeze în fața populației, că există un complot al Occidentului, o coaliție împotriva statelor din proximitatea Federației Ruse.

Dar sancțiunile economice, chiar dacă produc efecte într-un interval ceva mai mare de timp, sunt foarte greu de combătut de către alt stat, nici măcar de către Rusia.

Din punct de vedere declarativ, Rusia va reacționa. Dar factual, reacția ar fi mai complicată”, a menționat Cristian Diaconescu, pentru Newsweek România

Intervenția NATO, exclusă

Demnitarul a menționat că nu cunoaște un alt eveniment similar recent care să funcționeze ca precedent, Alexander Lukașenko ducând la un nou nivel ceea ce a fost numit „terorism de stat”. 

„Grav în acest incident este că s-a folosit interceptarea militară. Nu a fost chemat avionul la sol, pe baza unei informații că ar fi o bombă la bord, ci a fost determinat cu avioane militare.

Acest lucru, după părerea mea, nu poate fi lăsat așa”, a menționat Cristian Diaconescu.

Liderul PMP a menționat că NATO nu o să intervină, va transmite maxim mesaje de preocupare.

„O intervenție militară e exclusă. În plus, ar favoriza Minsk-ul”, a precizat acesta. 

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat duminică că State Unite condamnă cu fermitate deturnarea unui avion Ryanair spre Belarus şi reţinerea unui jurnalist de opoziţie aflat la bord şi a solicitat o reuniune de urgenţă a unui grup internaţional al aviaţiei civile, informează Reuters.

A cerut eliberarea imediată a jurnalistului belarus Roman Protasevici şi a declarat că „actul şocant comis de regimul Lukaşenko a pus în pericol viaţa a peste 120 de pasageri, inclusiv cetăţeni americani".

Citește și: SUA condamnă deturnarea avionului RyanAir spre Belarus

___________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te