Ciucă: E nevoie de o reorientare şi reactivare a tot ceea ce înseamnă domeniul de cercetare-inovare

DE Daniel Toșa | 07.09.2022 - 13:09
Ciucă: E nevoie de o reorientare şi reactivare a tot ceea ce înseamnă domeniul de cercetare-inovare - FOTO: Guvernul Romaniei

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că este nevoie de o reorientare şi reactivare a tot ceea ce înseamnă domeniul de cercetare-inovare și i-a cerut ministrului Burduja un plan de acţiune.

SHARE

„Am participat împreună cu ministrul Educaţiei, ministrul Fondurilor europene, cu ministrul Economiei şi am lăsat la urmă ministrul Digitalizării, pentru că a fost gazda acestui forum „România viitorului”.

Am participat din dorinţa de a putea să avem un dialog cu cei care sunt implicaţi în tot ceea ce înseamnă sectorul de cercetare să primim datele şi informaţiile în urma unui proiect, care s-a desfăşurat cu finanţare de la Banca Mondială.

Există voinţă, există resursa umană şi am văzut o serie întreagă de proiecte, o serie întreagă de inovaţii şi invenţii, dar în acelaşi timp există şi probleme pe care oamenii, cercetătorii, profesorii, studenţii, reprezentanţii companiilor private le-au ridicat şi avem nevoie să armonizăm întreg cadrul, cadrul legislativ, astfel încât să putem să facilităm dezvoltarea şi să dăm speranţe tuturor celor care îşi sacrifică timpul şi sacrifică tot ceea ce au, astfel încât să-şi vadă o idee împlinită şi ar fi mare păcat dacă nu reuşim ca toate aceste proiecte să nu-şi găsească aplicabilitatea într-un domeniu sau altul.

Citește și: VIDEO Gazprom amenință Europa cu un videoclip sinistru: „Iarna va fi lungă. Berlin, Paris îngheață”

Am putut să văd partea aceasta de dezamăgire a oamenilor, pentru că nu s-a reuşit ca din ceea ce au realizat până acum să se implementeze în practică", a declarat Nicolae Ciucă.

Ministrul Digitalizării trebuie să vină cu un plan de acțiune

Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului de resort, Sebastian Burduja, ca până la mijlocul lunii octombrie să transpună într-un plan de acţiune strategia aprobată de Executiv în domeniu.

"Cred că, aşa cum s-a demarat acum, coordonarea şi cooperarea cu mediul de afaceri, cu implicarea mediului privat, dar şi a mediului public de stat în tot acest ansamblu de obiective pe care noi ni le propunem, trebuie să aibă o finalitate, iar finalitatea nu se poate face decât prin coordonarea celor patru ministere şi cred că nu sunt doar cele patru, sunt o serie întreagă.

Citește și: VIDEO Cum se are Putin cu capii armatei, Șoigu și Gherasimov: „Răceală siberiană”

Am văzut inovaţii şi pe în domeniul mediului, am văzut invenţii şi inovaţii în domeniul construcţiilor. Sunt foarte multe domenii care pot să fie dezvoltate şi, încă o dată, ar fi păcat, pentru că avem tradiţia, avem istorie, iar voinţa şi pasiunea acestor oameni trebuie să se materializeze într-un fel sau altul.

Ca atare, aşa cum am discutat aseară, domnilor miniştri, avem fonduri europene, avem fonduri de la bugetul de stat, am aprobat o strategie.

Îl rog pe domnul ministru Burduja să facă, mă rog, nu este aici, dar vă rog, domnule secretar de stat, să faceţi în aşa fel încât să vă coordonaţi cu celelalte ministere, iar strategia pe care am aprobat-o să se concretizeze într-un plan, nu mai târziu de jumătatea lunii octombrie", a declarat Ciucă, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te