Ciucă a analizat împreună cu De Croo situația de securitate din regiunea noastră

DE Daniel Toșa | 13.04.2022 - 11:33
Ciucă a analizat împreună cu De Croo situația de securitate din regiunea noastră/FOTO: Facebook/Nicolae Ciuca

Premeirul Nicolae Ciucă a analizat, miercuri, cu premierul belgian, Alexander De Croo, aflat în vizită în România, situaţia de securitate din regiune şi impactul generat de agresiunea militară rusă din Ucraina.

SHARE

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cei doi premieri au avut un mic dejun de lucru la Palatul Victoria.

Prim-ministrul Ciucă a evidenţiat solidaritatea statelor membre UE şi la nivelul NATO, subliniind nevoia de a întări Flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice.

El a transmis mulţumiri omologului belgian pentru decizia de a contribui cu trupe la întărirea apărării aliate în România, dovadă "clară" a solidarităţii ţărilor NATO.

Ciucă a punctat efortul autorităţilor române, alături de societatea civilă, de a gestiona fluxul celor peste 700.000 de refugiaţi din Ucraina, potrivit Agerpres.

"Am demonstrat că acţionăm responsabil în protejarea frontierelor externe ale UE şi în gestionarea unor fluxuri mari de refugiaţi. Românii au arătat solidaritate, empatie şi determinare în sprijinirea cetăţenilor ucraineni afectaţi de război", a declarat Nicolae Ciucă, citat în comunicat.

Premierul a mai subliniat preocupările Republicii Moldova şi necesitatea unui sprijin financiar european susţinut care să permită gestionarea crizei refugiaţilor ucraineni, precum şi a efectelor economice generate de conflictul din regiune.

Din perspectivă europeană, se menţionează în comunicatul citat, cei doi prim-miniştri au menţionat că nevoia de a consolida independenţa energetică şi de a gestiona impactul economic generat de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei va necesita întărirea cooperării între statele membre, pentru a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri.

Cooperare româno-belgiană în sectorul energetic

Ei au agreat avansarea cooperării bilaterale în sectorul energetic, cu accent pe domeniile nuclear şi regenerabile. Aceste obiective se adaugă celui de cooperare româno-belgiană în domeniul microelectronicii.

Premierul Ciucă a reamintit şi obiectivul României de a adera la spaţiul Schengen, ca formă de cooperare europeană aprofundată.

Totodată, în cadrul dialogului, a fost apreciat rolul important al comunităţii de români din Belgia, precum şi cel al întreprinzătorilor belgieni din România.

Miercuri la prânz, alături de preşedintele Klaus Iohannis, premierii român şi belgian vor vizita Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.