Cîțu: Proiectele populiste pot arunca Romania în haos

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.05.2020 - 14:33
Inquam Photos - George Călin

Ministrul Finanțelor a susținut, într-un mesaj pe Facebook, că România a reuşit, „împotriva criticilor şi estimărilor apocaliptice, o creştere economică în termeni reali de 0.3% ”.Totodată, el a atras atenția că proiectele populiste „pot arunca România în haos”.

SHARE

Florin Cîțu a explicat că urmează luni dificile pentru economie, dar anunţă că vor fi luate toate măsurile pentru a diminua efectul crizei pandemiei asupra cetăţenilor şi firmelor: „Am crescut deficitul bugetar pentru a aloca mai mulţi bani către sănătate, şomaj tehnic, plata concediilor medicale, rambursare TVA anticipat, investiţii. Iar deficitul trebuie finanţat. Doar PSD creşte taxe şi nu plăteşte facturi pentru a diminua deficitul. În acelaşi timp criza din sănătate nu s-a terminat. Totuşi, Românii trebuie să ştie că acest guvern vă lua, că şi până acum, cele mai bune măsuri pentru a minimiza efectele negative ale crizei asupra bunăstării tuturor românilor. Cifrele pentru primul trimestru arată fară niciun dubiu că am luat TOATE masurile potrivite în acel moment”. 

„Pericolul cel mai mare pentru economia României şi pentru români vine din Parlament. Proiectele populiste care reduc veniturile şi cresc cheltuielile bugetare pot arunca România în haos economic”, a mai avertizat ministrul, pe Facebook. 

„România a reuşit, împotriva tuturor criticilor şi estimărilor apocaliptice, o creştere economică în termeni REALI de 0.3% faţă de trimestrul 4 din 2019. Acest lucru se traduce într-o rată de creştere anuală de 2.7%. Am spus că aceasta creştere elimină TOATE scenariile apocaliptice promovate zilnic de propaganda socialistă. De ce? Simplu. Media estimărilor analiştilor pentru creşterea economică era de -0.9%. Asta estimau economiştii/analiştii. Am spus de nenumărate ori că este mult prea pesimist şi că pe baza modelelor macro pe care eu le folsosesc economia României s-ar putea să fie singura cu creştere economică din UE în primul trimestru. Este foarte important aceste detaliu cu estimările pentru că acum TOŢI analiştii/economiştii îşi vor reviziui estimările pe baza datelor REALE pentru primul trimestru. Scenariile apocaliptice se bazau pe o contracţie de -0.9% în primult trimestru care s-a dovedit GREŞITĂ”, a scris Florin Cîțu. 

Ministrul a adăugat că modelele agenţiilor de rating şi analiştilor „au greşit în medie cu 1.2% şi acest lucru trebuie corectat”.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.