Ciorbea, supărat pe Dragnea și Tăriceanu pentru „demitere": „Nu mi-a plăcut să aflu de la televizor"

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.09.2019 - 16:13
Tovarăși de drum/FOTO: Inquam Photos

Victor Ciorbea a părut, în multe momente, să fie doar un apendice al puterii PSD - ALDE montat la șefia Avocatului Poporului, când a "omis" sau a întârziat foarte mult să atace ordonanțe de urgență menite să salveze politicieni corupți. Pe final de mandat, însă, a fost abandonat.

SHARE

Într-o discuție telefonică cu Newsweek România, Victor Ciorbea a încercat să-și salveze imaginea în urma mandatului de cinci ani la șefia Avocatului Poporului, un mandat în care nu de puține ori a fost criticat vehement pentru poziții pro-PSD & ALDE.

Cea mai dură critică la adresa lui Ciorbea a fost că a uzat de prerogativa sa de a ataca ordonanțele de urgență ale Guvernului la Curtea Constituțională în mod foarte selectiv. Prima astfel de OUG care a făcut valuri de indignare a fost cea cu numărul 55 din 2014, care instituia o fereastră de oportunitate de 60 de zile în care aleșii locali ar fi putut migra de la un partid la altul fără să-și piardă funcțiile. Deși putea ataca ordonanța la Curtea Constituțională, Ciorbea nu a făcut-o.

Practica internă bătea legea la Avocatul Poporului

De ce? Iată explicația dată azi pentru Newsweek România: "Până să ajung eu Avocat al Poporului, se instituise de către predecesori practica potrivit căreia nu se atacă la Curtea Constituțională ordonanțe de urgență cu caracter politic sau electoral. (...)

În raportul MCV din ianuarie 2015 a fost menționat, pentru prima oară, Avocatul Poporului, în manieră indirectă, s-a spus că ar fi fost recomandat să atace OUG referitoare la trecerea primarilor de la un partid la altul fără să-și piardă mandatul (OUG 55/2014 – n.r.). Și atunci am decis să schimb practica Avocatului Poporului: în 2015 am atacat două OUG-uri (din 52 emise de premierul Ponta în acel an – n.r.), în 2016 alte două."

Așadar, spune acum Ciorbea, în ciuda legii care-i dădea dreptul (doar lui) să atace ordonanțele de urgență la CCR, acesta a preferat să se raporteze la o practică internă. Acum cinci ani, însă, Avocatul Poporului spunea altceva: "soluționarea problemei semnalate este de competența Parlamentului și a Guvernului, deoarece, în realitate, aceasta vizează raporturile constituționale dintre Parlament, Președintele României și Guvern".

Citește și: Ciorbea urlă la Newsweek România: "Sunteți șmecheră sau ce dracu'?!"

„Nu am fost deloc marele slugoi al unora și al altora"

În ciuda forfeit-urilor repetate în lupta cu OUG-urile abuzive, Ciorbea se consideră un erou și un reformator: "În ăștia cinci ani de mandat am crescut bugetul de patru ori și jumătate, personalul de la 90 la 160, salariile dublate și multe altele, plus mutarea din sediul cu o bulină uriașă. În relația cu cetățenii, numărul de petiții soluționate a crescut foarte mult, lumea a început să afle de instituție. A crescut și numărul de sesizări din oficiu de cinci – șase – zece ori, pe orice apărea în mass media. Numărul de anchete a crescut enorm, ca și cel al rapoartelor speciale."

Concluzia fostului Avocat al Poporului: "Nu am fost deloc marele slugoi al unora și al altora."

Mai mult, Ciorbea susține că a fost un disident: "Pentru că nu am ridicat unele excepții (la CCR – n.r.) cerute de unii sau de alții și am reluat unele concursuri la Avocatul Poporului, am reușit să-i supăr pe toți, de la partide până la președinte. Așa că, la final, a fost o fericire generală că nu am mai primit un mandat."

Dragnea și Tăriceanu l-au evitat în 2019

În ciuda serviciilor făcute puterii PSD - ALDE, Victor Ciorbea a fost abandonat de către politicieni încă de la începutul acestui an, după cum a povestit acesta pentru Newsweek România: "Cu Liviu Dragnea nu am avut nici o discuție în ultimii doi ani și jumătate, deși i-am cerut de două-trei ori. Era vorba de probleme legate de instituție, în primul rând, de sediu, m-a dus cu vorba, mi s-au promis niște spații la Palatul Parlamentului. Spre finalul mandatului meu, nu ascund că am vrut să discut foarte tranșant dacă se adoptă legea Avocatului Poporului, plimbată trei ani prin Parlament.

Nici cu Dragnea, nici cu Tăriceanu nu am reușit să am întâlniri. Nu eram neapărat înnebunit să obțin al doilea mandat, dar am vrut o discuție clarificatoare. Nu aveam cu cine altcineva să discut, nu avea cine să ia decizia în locul președinților PSD și ALDE."

A aflat de la TV că a pierdut postul

Că șeful PSD și cel al ALDE se descotorosiseră deja de Ciorbea i-a fost clar celui din urmă când a fost schimbat din funcție fără preaviz: "Nu mi-a plăcut maniera în care s-a procedat, să aflu de la televizor, după ce i-am anunțat cu patru – cinci luni înainte... și aflu de la televizor că doamna premier Dăncilă anunță că PSD a renunțat la postul de Avocat al Poporului pentru ALDE... o manieră Pilat din Pont...

Apoi, Tăriceanu m-a sunat să trec pe la el. Sigur că am trecut, mi-a zis că așa s-a decis, că negocieri, s-a spălat pe mâini... unii rămăseseră fără colegi după europarlamentare..."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te