Cioloș, în Parlament: Avem soluții pentru crizele cu care se confruntă România

DE Edi Neagu | 20.10.2021 - 11:40
Premierul desemnat le-a cerut parlamentarilor să îi voteze guvernul. FOTO: Facebook

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a declarat că sunt soluții pentru rezolvarea crizei facturilor la energie și cea provocată de pandemie.

SHARE

Programul de guvernare al USR conţine soluţii pentru cele două crize cu care se confruntă România - facturile la energie şi gaze şi pandemia de COVID-19, a declarat premierul desemnat Dacian Cioloş, miercuri, în discursul susţinut în plenul reunit al Parlamentului.

"În plus, include reformele din PNRR. Iar un Guvern USR este garanţia că acest program major de 30 de miliarde de euro va fi pus în practică. Este un program cu termene şi bugete. Date concrete, nu doar promisiuni", a spus Cioloş.

El a dat exemple de măsuri urgente ce pot fi adoptate pentru scăderea facturilor: reducerea TVA de la 19% la 5% şi eliminarea accizei.

"Sunt măsuri recomandate la nivel european, pentru că aceasta este o criză europeană, nu doar în România. Prin pachetul nostru de soluţii ajungem să scădem facturile cu circa 30%", a afirmat Dacian Cioloş.

CITEȘTE ȘI: Românii bolnavi refuză să fie transferați la spitalele din străinătate. Se tem ca vor muri de foame

Acesta a atras atenţia că iarna, care va veni peste câteva săptămâni, va prinde, din nou, autorităţile nepregătite, subliniind că lipsa de consens politic din ultimii ani a lipsit România de soluţii bune în privinţa aprovizionării cu gaze naturale.

"Veţi spune că nu e cu zăpadă, ci cu preţurile la energie care vor creşte pentru că e criză europeană. Aşa e, dar eu vreau să vă reamintesc şi faptul că în Marea Neagră avem depozite uriaşe de gaze, despre al căror viitor nu ştim mai nimic astăzi pentru că a lipsit un consens politic în ultimii patru ani. În mod real, vorbim de o situaţie provocată de lipsa de consens între partide şi de tărăgănarea unor soluţii bune pentru România. Dacă preţurile sunt fără îndoială o problemă uriaşă, vreau să atrag atenţia şi asupra situaţiei companiilor publice din energie, care este şi ea dramatică. Sunt în toată ţara sute de mii de oameni cu apartamente neîncălzite, zeci de şcoli şi spitale reci şi cu probleme dramatice din cauza creşterii preţului la gaz. Această problemă trebuie să îşi găsească urgent rezolvare", a mai spus Cioloş.

CITEȘTE ȘI: Interlopul Costel Caran i-ar fi cerut o taxă de 100.000 de euro lui Alex Bodi pentru poze împreună

El a subliniat că trebuie să se iasă din logica de partid pentru că această criză energetică a lovit oraşe cu primari din toate partidele, care cer azi ajutorul Guvernului.

"Vedem la Timişoara insolvenţa companiei Colterm, unde avem primar USR, vedem la Focşani, unde este primar PSD, că stau în frig două secţii ale spitalului, din care una pentru COVID, liceele, şcolile, grădiniţele, căminul pentru persoane vârstnice, 237 de clădiri ale instituţiilor publice şi 10.500 de apartamente! La Arad, unde primarul este de la PNL, este aceeaşi situaţie şi la fel în foarte multe localităţi. Stimaţi parlamentari, poate primarii au culoare politică, dar cetăţenii nu au culoare politică. Frigul este acelaşi şi pentru USR-işti, şi pentru PSD-işti, şi pentru PNL-işti. Votaţi acest guvern cu soluţii pentru această criză: scăderea TVA de la 19 la 5% pentru energie electrică şi gaze, eliminarea accizei pentru energie electrică, exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic, subvenţii temporare pentru CET-uri şi alte măsuri pe care le putem discuta împreună", a evidenţiat Cioloş.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te