Noua Lege a pensiilor va arunca în aer deficitul bugetar asumat de România cu Comisia Europeană

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.11.2023 - 13:58
Noua Lege a pensiilor va arunca în aer deficitul bugetar asumat de România cu Comisia Europeană - Foto: Facebook/ Guvernnul României
Noua Lege a pensiilor va arunca în aer deficitul bugetar asumat de România cu Comisia Europeană - Foto: Facebook/ Guvernnul României

Specialiștii FMI recomandă revizuirea proiectului legii pensiilor, adoptat recent de Guvernul Ciolacu, cu mari presiuni din partea PSD. Cheltuielile implicate ar putea duce la depășirea țintei de deficit bugetar, asumată cu Comisia Europeană.

SHARE

Experții FMI subliniază necesitatea modificărilor în proiectul legii pensiilor. Aceștia au transmis Ministerului Finanțelor că cheltuielile generate de aplicarea noii legi a pensiilor sunt prognozate să atingă aproximativ 0,5% din PIB în 2024, urmate de o creștere de 1% din PIB începând cu anul 2025.

Noua Lege a pensiilor va arunca în aer deficitul bugetar, asumat de România cu Comisia Europeană

Aceste costuri suplimentare ar determina o traiectorie a deficitului care nu se aliniază cu obiectivul de consolidare bugetară și atingerea țintei de 3% din PIB, impusă de Comisia Europeană.

Această recomandare venită de la experții FMI adâncește și mai mult divergențele din coaliția de guvernare PSD-PNL cu privire la adoptarea noilor Legi care ar urma să crescă pensiile și cu 40% din 2024.

Premierul Marcel Ciolacu este cel care a pus presiuni și a susținut adoptarea legii, subliniind importanța „dreptății pentru pensionari”. În schimb, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, susținut de PNL, a refuzat inițial avizarea proiectului, argumentând lipsa resurselor financiare necesare pentru majorările semnificative de pensii prevăzute. Ulterior, la presiunile PSD a avizat proiectul de Lege care urmeză acum să fie supus dezbaterii și votului în Parlament, unde are șanse foarte mari să treacă având în vedere larga majoritate parlamentară PSD-PNL.

Citește și: Noua Lege a pensiilor umflă deficitul bugetar al României: Ciucă: E de neacceptat. Boloș nu semnează

"La cifrele anunțate aseară, impactul este de aproximativ 3% din PIB, este enorm, trebuie să identificăm sursele de finanțare, nu putem să promitem oamenilor (...) Să nu venim cu promisiuni nesusținute financiar. Cu această sumă de 55,6 miliarde este pur și simplu imposibil!", a declarat, joi, Ciucă, înainte ca proiectul să fie avizat.

Ministrul Muncii (PSD): Legea pensiilor este „stabilă şi sustenabilă”

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii din partea PSD, a aruncat responsabilitatea asupra Ministerului Finanțelor, subliniind importanța găsirii soluțiilor de către Guvern. Ulterior Simona Bucura-Oprescu, a declarat joi, 9 noiembrie, după ce guvernul a adoptat proiectul privind legea pensiilor, că este ”stabilă şi sustenabilă”, fără să precizeze clar de unde vor veni banii.

Citește și: BNR aruncă „bomba”. Taxele și impozitele mărite de Guvern vor crește inflația în 2024

„Este un moment important pentru România, fiindcă noi ca Minister al Muncii şi Solidarităţii Sociale ne luptăm pentru drepturile românilor care au dreptul la respect. Acesta este sensul pe care l-am urmărit prin noul proiect de lege cu privire la pensiile publice, un proiect care se bazează pe respect pentru contributivitate, pe eliminarea inechităţilor şi pe puncte de stabilitate, punct care arată respect pentru muncă. Proiectul a fost aprobat în Guvern”, a anunţat Simona Bucura-Oprescu, la finalul şedinţei de guvern.

Întrebată despre avizul dat de către Ministerul de Finanţe care spunea că nu există surse de finanţare identificate şi dacă acestea au fost identificate între timp, Bucura-Oprescu a răspuns: „Proiectul a parcurs toate etapele, atât etapele guvernamentale, fiindcă în această echipă Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Banca Mondială, Comisia Europeană am avut un dialog permanent.

Toate cifrele le-am avut cu toţii la dispoziţie. Este evident că este un efort comun pe care trebuie să îl facem, fiindcă românii au nevoie de acest proiect. Este foarte important ca guvernul să găsească toate aceste soluţii, iar primii care trebuie să le găsească, şi sunt sigură că le vor găsi, sunt cei de la Ministerul Finanţelor.

O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală şi înţelepciune între noi, cei care lucrăm împreună în guvern, sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor pentru care au muncit o viaţă”, a completat ministra Muncii.

Întrebată din nou care este clar sursa de finanţare pentru proiectul privind legea pensiilor, Simona Bucura-Oprescu a spus: „Cea care a fost dintotdeauna. BASS (bugetului asigurărilor sociale de stat - n.r.) şi bugetul de stat”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te