UE ne-a dat 56 miliarde € și cere tăierera pensiilor speciale. Ciolacu: Nu îngenunchem la Bruxelles

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.08.2023 - 14:54
Marcel Ciolacu nu îngenuchează în fața UE - Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România nu îngenunchează și nu se ploconește în fața UE, care ne-a cerut eliminarea pensiilor speciale. Ciolacu uită că UE ne-a dat 62 miliarde de euro pentru proiecte în diverse domenii.

SHARE

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România nu merge cu mâna întinsă la Bruxelles, unde vor exista negocieri inclusiv pe eliminarea pensiilor speciale. O declarație neinspirată în condițiile în care UE ne-a dat 56 miliarde de euro de la aderare. 

Ciolacu nu vrea să îngenuncheze

„Am văzut o întreagă dezbatere publică legată de vizita mea şi a unor miniştri din guvern la Bruxelles.
De aceea, aş dori să fiu foarte clar cu această ocazie: premierul României şi miniştrii din Guvernul României nici nu îngenunchează, nici nu se ploconesc şi nici nu execută ordinele nimănui.

Avem un dialog normal cu Comisia Europeană, care vizează închiderea anumitor jaloane din PNRR. Automat, vizează şi atragerea mai multor miliarde de euro pentru sprijinirea populaţiei. Este un demers normal pe care, cu sinceritate vă spun, Guvernul României ar fi trebuit deja să-l fi făcut”, a declarat Ciolacu.

Declarația lui Ciolacu este cel puțin neinspirată în contextul în care UE a fost darnică cu România. Atât de darnică și îngăduitoare încât a fost de acord ca pentru unele proiecte pentru care am primit bani europeni să amânăm termenul de finalizare. 

Citește și: Guvernul ia cu asalt Bruxelles-ul care cere eliminarea pensiilor speciale. Ciolacu: Nu ne ploconim

UE, foarte darnică cu România

Suma totală netă primită de România de la Uniunea Europeană, din momentul aderării (1 ianuarie 2007) şi până în prezent, se ridică la 56 de miliarde de euro, a anunțat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Din această sumă, Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) şi Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) au adus 44,6 miliarde de euro: 16,9 miliarde reprezintă plăţile aferente perioadei de programare 2007 - 2013, 27 miliarde de euro sunt sumele plătite prin programele perioadei 2014 - 2021 şi 716 milioane de euro prefinanţări pentru 2021 - 2027. De asemenea, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România a primit până acum 6,35 miliarde de euro. 

Prin fondurile europene aferente perioadei 2014 - 2020, peste 94.000 de companii din România au fost sprijinite să devină mai productive prin investiţii în retehnologizare, automatizare, creşterea eficienţei energetice, formarea angajaţilor.

Prin Programul Operaţional Regional şi prin Programul Operaţional Infrastructură Mare s-au realizat investiţii în construirea sau modernizarea a 1.149 km de drumuri, au fost modernizate 14 aeroporturi şi au fost renovate sau modernizate 170 km de căi ferate.

Două milioane de români beneficiază de acces la reţeaua de apă la standarde conforme şi 3,4 milioane beneficiază de acces la reţeaua de apă uzată, prin investiţiile în extinderea şi reabilitarea reţelei de distribuţie a apei (1.066 km) şi a reţelei de apă uzată (1.019 km) finanţate prin POIM, precizează comunicatul MIPE. Au fost reabilitate, modernizate şi dotate 205 unităţi medicale.

Pensiile speciale, o miză imensă

Ministrul Muncii, Simona Bucura - Oprescu, va merge în 28 august pentru a discuta despre jalonul legat de pensiile speciale, după decizia CCR. 

„Ele sunt trecute ca şi jaloane în PNRR în următoarele cereri de plată. Nici nu se duce domnul ministru să ceară acceptul cuiva, a unor….Cred că ipocriţii care stau câteodată cu mâna întinsă după voturi să-şi aducă aminte ce reforme şi ce jaloane au trecut în PNRR, când au zis că vor fi scoase excepţiile din Codul Fiscal al României”, a susținut premierul.

Citește și: Magistrații rămân cu pensiile speciale, au decis judecătorii CCR care au pensii speciale de 6.000 €

Marcel Ciolacu anunțase că vrea sesiune extraordinară pentru modificarea legii prin care pensiile speciale au fost tăiate și care a fost declarată neconstituțională la CCR. Sesiunea ar urma să aibă loc după ce vor fi modificate unele aspecte din lege. 

Curtea Constituţională a României a decis, anterior, să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale."Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă de acord cu decizia Curţii", a anunţat miercuri preşedintele CCR, Marian Enache.

 Sesiunea Parlamentară a fost, ulterior, amânată.

Citește și: Ciolacu, despre pensiile speciale: „Trebuie o reformă. Am să o duc până la capăt”
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te