Cine sunt favoriţii să preia portofoliile în Guvern, după demisiile lui Marius Budăi şi Firea

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.07.2023 - 11:54
Cine sunt favoriţii să preia portofoliile în Guvern - Foto: INQUAM PHOTOS/Alexandru Busca / George Călin

Consiliul Politic Naţional al PSD se reuneşte astăzi şi ar urma să valideze decizia privind nominalizările la ministerele Muncii şi Familiei. Natalia Intotero ar fi favorită pentru a prelua Ministerul Familiei, iar Simona Bucura-Oprescu pe cel al Muncii.

SHARE

Cele două ministere au rămas fără conducere, după ce Gabriela Firea şi Marius Budăi au demisionat, în contexul scandalului privind tratamentele inumane la care erau supuşi vârstnicii, în unele azile.

Consiliul Politic Naţional al PSD se va reuni astăzi, de la ora 10.00, au anunţat reprezentanţii formaţiunii. Şedinţa va avea loc prin videoconferinţă, la sediul partidului, din Kiseleff 10.

Cine sunt favoriţii să preia portofoliile în Guvern

Surse politice au declarat pentru News.ro că Natalia Intotero, preşedintele Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, este favorita pentru a prelua Ministerul Familiei.

La Ministerul Muncii, cele mai mari şanse pentru a-l înlocui pe Marius Budăi le are deputata Simona Bucura-Oprescu.

Natalia Intotero a fost ministru pentru Românii de pretutindeni, în Guvernul Dăncilă şi secretar de stat în Ministerul de Externe, în timpul guvernării Ponta.  Este la al treilea mandat de parlamentar din partea PSD.

Citeşte şi: Șefa comisiei de învățământ din Camera Deputaților, vizită în Bali. Cere diurnă cu 20% mai mare

Din decembrie 2020 conduce Comisia pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor. Simona Bucura-Oprescu este preşedintele Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor.

A fost aleasă parlamentar de Argeş pe listele PSD mai întâi în 2012, apoi în 2016 şi 2020. Numele său a mai fost vehiculat pentru Ministerul Muncii la rotativa guvernamentală din luna iunie, însă conducerea PSD a preferat atunci ca Marius Budăi să-şi continue mandatul.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, şi-a dat demisia din funcţie, în urma scandalului legat de neregulile găsite în azilele din judeţul Ilfov. Acesta şi-a depus demisia la Cancelaria premierului.

Citeşte şi: Marian Neacşu va asigura interimatul la conducerea Ministerului Muncii după demisia lui Budăi

Premierul Marcel Ciolacu a spus în şedinţa de Guvern că ministrul Budăi l-a anunţat, despre decizia de a-şi depune demisia, la finalul acestei şedinţe a Executivului.

”Din punctul meu de vedere, e un gest de onoare”, a spus premierul, el arătând că este reacţia firească a unui decident politic, într-o asemenea criză şi în orice democraţie consolidată a Europei.

Gabriela Firea a anunţat pe Facebook că a decis cu mare regret, dar hotărâtă şi cu fruntea sus, să plece din Guvernul României şi că pleacă pentru moment şi din funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Bucureşti, din care se suspendă o perioadă limitată.

Citeşte şi: 

Ea a afirmat că este complet nevinovată, dar că pleacă pentru ca premierul să poată lucra în linişte proiectele economice şi sociale bune pentru români. Firea a arătat că scopul nu era doar să plece din Guvern, ci obiectivul demolatorilor săi din multe direcţii este să nu mai intre în cursa pentru Primăria Capitalei.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, după ce Gabriela Firea a demisionat din funcţia de ministru al Familiei, că îi e foarte clar că în calitate de ministru aceasta nu are nici o legătură directă cu azilele groazei şi că apreciază gestul său voluntar. Ciolacu aşteaptă ca şi primarii, şefii de CJ, şefi din poliţie, directori de instituţii politice locale care au legătură cu acest caz să facă un pas în spate.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te