Premierul Nicolae Ciucă a declarat la Focşani, despre o comasare a alegerilor în 2024, că a fost o discuţie în coaliţie şi în şedinţa conducerii PNL, şi a rugat specialiştii din partid să caute soluţii şi să vină cu o abordare legală, constituţională, nu de altă natură. Dacă va exista, o vom discuta, dacă nu va exista, nu o vom discuta, a spus premierul.
Citește și: DOCUMENT „Mă cheamă Lucca”. Un copil este cel care a răspândit „fișierele secrete” ale Pentagonului?
”Este o discuţie în momentul de faţă, am discutat la nivelul coaliţiei, am discutat la nivelul PNL, chiar în ultima şedinţă a Biroului Politic Naţional despre acest subiect. În acest moment, fiind vorba de o analiză, am rugat specialiştii din partid să caute soluţii şi desigur să venim cu o abordare legală, constituţională, nu de altă natură”, a arătat premierul, despre propunerea de comasare a alegerilor în 2024.
De 5 ori la urne în 2024
Anul viitor vom avea patru runde de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Acestea din urmă se vor desfășura în două tururi, astfel că oamenii vor fi chemați de 5 ori la urne.
Citește și: VIDEO Forţele Aeriene americane desfășoară avioane de vânătoare F-22 Raptor, spre granița cu Rusia
Argumentele aduse de PNL au fost de natură financiară sau organizatorică, potrivit unor surse liberale. Ei au încercat să își convingă partenerii de coaliție spunând că un sondaj realizat de PNL ar arăta că 67% dintre români și-au exprimat ferm preferința pentru cuplarea unor runde de alegeri.
Partidul condus de Nicolae Ciucă a prezentat o serie de calcule care arătau că ultimele patru runde de alegeri au costat aproximativ 516 milioane euro. Dacă unele dintre ele s-ar organiza la comun, cheltuielile ar fi optimizate și s-ar putea economisi aproximativ jumătate din această sumă: aproximativ 260 milioane euro.
Se blochează statul mai multe luni
Liberalii ar fi adus ca argument și faptul că orice tip de alegeri aduce o instabilitate la nivel administrativ. Campania electorală ar dura în jur de 5 luni dacă vor fi patru rânduri de alegeri, potrivit calculelor liberalilor. Aceștia susțin că mulți angajați de la stat vor lăsa treburile curente pentru a fi implicați în alegeri. Liberalii au vorbit de instaurarea unui blocaj instituțional.
Peste acest blocaj instituțional se suprapune o situație delicată în apropierea României unde există un război. Liberalii cer ca problema alegerilor să fie rezolvată cât mai rapid, susținând că perioadele de incertitudine politică internă trebuie să fie restrânse la minimum posibil.
Votantul a obosit
Liberalii cred că este posibil ca numărul mare de runde de alegeri să îi obosească pe alegători care, fie să își aleagă, fie să nu se mai prezinte la unele dintre aceste alegeri. Alegerile prezidențiale se vor desfășura în luna decembrie a anului viitor, cel mai probabil. O vreme proastă și faptul că au mai participat la o serie de runde de alegeri în 2024, îi poate face pe alegători să nu mai vrea să vină la vot.
Pentru cel care a votat, alegerile viitoare vor prezenta un interes și mai scăzut, iar reprezentativitatea aleșilor ar putea fi foarte ușor contestată, iar orice tentativă de fraudă ar avea un impact major ca urmare a prezenței scăzute, precizează surse liberale.
Gorghiu spune că este constituțional
„Este perfect constituţional scenariul ca aceste alegeri să poată fi comasate. (...) Conform Constituţiei, doar alegerile parlamentare au termen fix. Cu privire la restul alegerilor, termenele sunt în legi aflate în vigoare. Analiza pe care colegii din PNL cu pregătire în domeniul juridic au făcut-o este una care înlătură această temere pe care am auzit-o în spaţiul public, şi anume că posibilitatea de a comanda alegerile nu ar fi una reală din pricina aspectelor legate de neconstituţionalitate”, a spus Alina Gorghiu într-o conferință de presă.
PSD se opune
Propunerea și argumentele liberalilor nu vor conta dacă PSD nu este de acord cu această propunere. Primele voci din partid s-au exprimat împotriva acestei idei.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea spune, la RFI, că partidul său are alte priorități: ”Nu cred că această problemă este pe agenda de astăzi, de mâine, de lunile următoare, de iarna următoare a cetățenilor din România. Din contră, aș putea să spun că toate problemele economice și sociale pe care le vedem, de la inflație și nevoia de a lupta cu ea și de a scădea creșterea inflației în perioada imediat următoare, sperăm ca până la sfârșitul anului să fie dintr-o cifră, să nu mai fie din două cifre (...), toate măsurile pe care trebuie să le luăm astăzi pentru fermierii din România, acestea sunt temele importante”.
Această declarație tranșantă poate fi îndulcită după negocieri. PNL și PSD au anunțat că vor să guverneze și după 2024.
Se pot creiona o serie de scenarii
- Coaliție pentru locale, astfel încât o serie de primari în funcție, precum Clotilde Armand, Nicușor Dan sau Dominic Fritz să nu mai fie realeși. Probabil, vor fi cele mai dure negocieri dacă se va decide un candidat comun al PSD-PNL în aceste mari orașe.
- La alegerile prezidențiale e imposibil de crezut că cineva își va putea retrage candidatul. În fond, președintele nominalizează premierul și pot apărea surprize.
- La alegerile europarlamentare miza este mai mică și s-ar putea merge pe liste separate PNL-PSD.
Prezența la urne a scăzut constant de la Rvoluție încoace
Prezidențiale:
1990: 86,2%
1992: 76,3%
1996: 76,0%
2000: 65,3%
2004: 58,5%
2009: 54,4%
2014: 53,2%
2019: 51,2%
Parlamentare
1990: 86,2%
1992: 76,3%
1996: 76,0%
2000: 65,3%
2004: 58,5%
2008: 39,2%
2012: 41,8%
2016: 39,5%
2020: 31,9%