Ce ar rezolva o grevă prezidențială, după ce CCR l-a obligat pe Iohannis să o revoce pe Kovesi

DE Ramona Ursu | Actualizat: 31.05.2018 - 20:17

Deputatul USR Cristian Ghinea a avansat varianta grevei prezidențiale, la care ar putea recurge Klaus Iohannis, pentru a ieși din criza iscată după decizia de miercuri a CCR, prin care șeful statului este obligat să o revoce din funcție pe șefa DNA.

SHARE

 Soluția propusă de Ghinea este privită, însă, cu reținere de Ioan Stanomir, profesor de drept constituțional, care crede că o grevă prezidențială nu ar rezolva problema de fond a crizei în care ne aflăm acum.

Cristian Ghinea: O soluție decentă

„Ce a făcut Curtea Constituţională este să abuzeze de puterea pe care o are. Mandatul Curții este să mențină echilibrul între puteri, nu să-l oblige pe președintele țării să facă ceva, transformându-l într-un notar. Cum suntem într-un stat de drept, nu putem să vorbim despre nerespectarea deciziilor Curții, însă o soluție decentă este aceea a grevei prezidențiale. Ar fi ceva similar cu greva regală a Regelui Mihai, care a refuzat, pentru câteva luni, să contrasemneze deciziile Guvernului Petru Groza. Ca să intre în vigoare acele decizii, conform Constituției de la acea vreme, ar fi trebuit contrasemnate de Rege”, a precizat Cristian Ghinea. 

Deputatul USR mai arată că, în acest fel, președintele Klaus Iohannis ar putea răspunde abuzului CCR, fără să sfideze, totuși, decizia Curții Constituționale a României: „Dacă Klaus Iohannis va fi suspendat, atunci mergem la popor și, dacă poporul decide că președintele nu are dreptul să facă grevă prezidențială, îl trimite acasă. Dacă poporul decide că are dreptul acesta, șeful statului va fi reîntors la Cotroceni. Ar fi o soluție de bun simț, în limitete statului de drept, de a nu accepta un abuz. Altfel, dacă președintele nu respectă decizia CCR, este ca și cum sfidează Curtea, iar acest drept nu îl are nimeni. Dar a nu face nimic nu este o sfidare, este o formă de protest”. 

Ioan Stanomir: „Greva are o capacitate limitată de a găsi soluții”

Pe de altă parte, Ioan Stanomir, profesor de Drept constituțional, este de părere că varianta unei greve prezidențiale nu ar avea șanse prea mari să rezolve actuala criză. „Nu pot să mă aventurez în a da un verdict asupra grevei prezidențiale, dar vreau doar să vă readuc aminte că am avut o grevă regală a Majestății Sale Regele Mihai, care nu a avut niciun efect. 

Pentru că, în momentul în care te confrunți cu acest tip de provocări, greva are o capacitate limitată de a găsi soluțiile. Să fim realiști, președintele Iohannis are posibilitatea de a refuza revocarea procurorului șef al DNA și de a fi suspendat din funcție, nerespectând decizia CCR, și, probabil, reconfirmat, ulterior, la urne. Dar ce-ar mai rezolva acest lucru, pentru că parlamentul ar fi același, iar președintele ar mai avea nu foarte mult din mandat?”, a precizat, pentru Newsweek România, profesorul Ioan Stanomir. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te