Ana Birchall: Tudorel Toader este responsabil pentru amenda de 3 milioane de euro dată României

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 20.07.2020 - 10:49
Foto Getty Images

România a fost condamnată de CJUE la plata unei sume de 3 milioane de euro pentru netranspunerea în termen a unei directive europene importante, privind prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului.

SHARE

„Cine răspunde, cine este responsabil, cum și de la cine se va recupera această sumă sunt întrebări firești. În loc să clarifice aceste aspecte, asumat, cu responsabilitate și demnitate, domnul Tudorel Toader, penalistul și constituționalistul, are obrăznicia să dea replici savante pe Facebook, deși este principalul responsabil pentru condamnarea României de către CJUE, cetățenii români fiind astfel prejudiciați cu 3 milioane de euro”, scrie fostul ministru al Justiției Ana Birchall.

Aceasta susține că Tudorel Toader riscă să fie anchetat penal de procurori pentru că a tărăgănat transpunerea în legislația românească a directivei Comisiei Europene.

„Cum se va recupera această sumă și cine o va plăti sunt întrebări absolut legitime și îi reamintesc domnului profesor Toader că este destul de posibil să se afle în sfera penalului.

Fapta sa constituie cel puțin neglijență în serviciu, dacă nu chiar abuz în serviciu, dacă ne raportăm și la ultimile sale declarații publice din care rezultă nu numai că știa, dar era și conștient că avea obligația profesională să transpună această directivă.

Nu a făcut-o, fiind astfel fie în folosul, fie la sugestia / opoziția altor persoane, conform propriilor declarații. Este evident astfel că nu poate fi invocată simpla greșeală sau simpla omisiune!

Domnul profesor și ministru autointitulat tehnocrat nu are cum să nu știe că obligația de a transpune în termen directivele europene reiese din Constituție și din Tratatul de aderare al României la UE. Așadar, vorbim de obligații la nivel de legislație primară astfel că nici deciziile CCR nu îl ajută.

Instituțiile competente ar trebui să clarifice aceste aspecte”, a precizat Ana Birchall.

 

România a fost amendată, joi, de CJUE, cu trei milioane de euro, pentru că nu au transpus în mod complet, în termenul prevăzut, Directiva privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului. 

Directiva a fost implementată în legislația românească cu o întârziere de doi ani.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.