Ambasada Rusiei reacționează cu un citat din Putin: Nu este dificil ca o o rachetă să fie înlocuită

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.08.2018 - 10:53
Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ambasada Rusiei la București a reacționat la declarația ministrului Apărării, Mihai Fifor, conform căreia la Deveselu ar exista rachete de atac, în condițiile în care, oficial, scutul american ar fi compus doar din rachete defensive.

SHARE

„La Ambasada Rusiei, cu oarecare surprindere este urmărită agitația ce evoluează în România în jurul anumitelor declarații «inadecvate» ale Ministrului apărării Mihai Fifor cu privire la așa-numitele sisteme defensive ale rețelei globale de apărare antirachetă ale NATO-ului, care este de fapt rețea americană, și este desfășurată în Deveselu.

Pare a fi că dezbaterile acute care se desfășoară în jurul acestei teme au o aromă apreciabilă de politică internă. În acest sens: no comment – aceasta este o chestiune internă a României. În esență, pe problema caracterului lansatoarelor desfășurate pe pământul românesc și a rachetelor care sunt destinate pentru ele, nu am auzit nimic nou”, scrie, cu ironie, Ambasada Rusiei, pe pagina sa oficială

Reacția vine ce ministrul român al Apărării a declarat marţi seara la Antena 3 că la baza de la Deveselu sunt ”rachete balistice”. „Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice? Cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritorul românesc? Cum ar putea Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?", a susținut Mihai Fifor.

Citește și: Propaganda Moscovei preia declarația lui Fifor: a recunoscut că la Deveselu sunt rachete balistice

Ambasada Rusiei continuă apoi să-i ironizeze pe politicienii români, pe chestiunea situației de la Deveselu, acolo unde SUA a construit un scut de apărare antirachetă. „Spre regretul nostru profund, din păcate, la București în continuare se preferă urmărirea unei «politici ale struțului», închizând ochii la principala, în această privință, circumstanță. Și anume: prezența sistemelor antirachetă americane în România, în contextul sistemului «global» de apărare antirachetă de-a lungul perimetrului frontierelor Federației Ruse nu doar încalcă stabilitatea strategică la nivel planetar, care, de mai mult de o jumătate de secol, se bazează pe paritatea aproximativă a potențialului de descurajare nucleară. Acest sistem reprezintă și o potențială amenințare pentru securitatea națională a Rusiei, atât din cauza poziției sale geografice, precum și în legătură cu retragerea unilaterală în 2001, a SUA din Tratatul ABM, împotriva rachetelor balistice, încheiat cu URSS încă în 1972”, scrie Ambasada Rusiei. 

Pe de altă parte, diplomații ruși de la București afirmă că în ceea ce privește posibilitățile tehnice de utilizare a bazei de apărare anti-rachetă din Deveselu pentru a amplasa complexe de rachete de croazieră, președintele Rusiei Vladimir Putin s-a pronunțat extrem de argumentat în luna mai 2016. 

Și comunicatul se încheie cu citatul liderului de la Kremlin: "Pe lansatoare pot fi instalate complexele de atac. Nu este deloc dificil ca o o rachetă să fie înlocuită cu alta. Este suficient doar să schimbați software-ul. Chiar și românii nu vor observa acest lucru. Dacă, ieri, unele părți din teritoriul României nu știau ce înseamnă să fii sub bătaia focului, astăzi va trebui ca noi să întreprindem anumite acțiuni care să ne asigure securitatea. Ca un răspuns. Noi nu facem nici un fel de prim pas."

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te