Alegerile din 26 mai, anchetate de o Comisie parlamentară condusă de Olguța Vasilescu

DE Octavia Constantinescu | 26.06.2019 - 21:12

Parlamentul a decis, miercuri, constituirea unei Comisii speciale de anchetă privind investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai.

SHARE

Comisia va fi condusă de Lia Olguța Vasilescu. Comisia va fi formată din 23 de membri, iar raportul acestora va fi depus în termen de 90 de zile de la constituire.

Liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, i-a ironizat pe cei de la PSD și ALDE pentru propunerea de a înființa comisia de anchetă, subliniind că exact cei care au organizat alegerile reclamă acum fraudarea lor. Parlamentarii PNL au votat în favoarea înființării Comisiei, cerând audierea ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, pentru votul din Diaspora, audierea ministrului de Interne, Carmen Dan, referitor la sincopele din procesul de votare, cazurile de primari care în ziua votului i-au îndemnat pe alegători să nu voteze la Referendum, cazuri de prefecți care s-au implicat în campanie, finanțări preferențiale pentru primari.

De asemena, PNL a cerut audierea șefului AEP referitor la votul din Diaspora, la modificările legislative propuse prin proiectul de OUG referitor la Referendum, sincopele din procesul de votare, lipsa campaniei de informare pentru Referendum. Și audierea șefului CAN, pentru nerespectarea Legii în privința Referendumului și pentru că nu a intervenit când TVR a devenit instrument de partid prin încălcarea legii.

Conform deciziei Parlamentului, preşedintele Comisiei de anchetă va fi Lia Olguţa Vasilescu (PSD).

Din comisie vor mai face parte: Viorel Salan – vicepreşedinte, Florin Iordache, Cătălin Rădulescu, Eugen Nicolicea, Laura Moagher, Vasile Toma – PSD; Daniel Zamfir, Ion Cupă – ALDE; Nicu Fălcoi, Daniel Popescu – USR; Antal Istvan – UDMR; Petru Movilă – PMP; Mario Oprea, Daniel Fenechiu, Adriana Săftoiu, Mara Mareş, Cristina Trăilă – PNL. Grupurile minorităţilor naţionale şi PRO Europa au anunţat că nu vor desemna niciun membru.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -