Cum se va vota duminică: toate regulile care trebuie respectate în secție

DE Mircea Marian | Actualizat: 25.09.2020 - 09:01

Guvernul Orban a luat o serie de măsuri pentru ca alegerile să nu devină o sursă de răspândire a coronavirusului.

SHARE

Desigur, ar fi fost mai bine dacă alegerile se întindeau pe o perioadă de cel puțin două zile și se putea vota prin corespondență, dar PSD și aliații săi au respins această variantă.

De altfel, mai multe state au organizat alegeri în perioada pandemiei și au reușit să evite creșterea numărului de infectări. România nu a trebuit decât să se inspire din ceea ce au făcut alte state.

Newsweek România vă prezintă măsurile luate de Guvern pentru a asigura sănătatea alegătorilor și a celor implicați în organizarea alegerilor.

Măsuri în secțiile de votare

Cei mai expuși infecțiilor sunt membrii secțiilor de votare, care vor veni în contact cu mii de persoane. În consecință, Guvernul s-a asigurat că:

➔ fiecare membru al biroului electoral al secției de votare și operator de calculator beneficiază, de regulă, de câte 5 măști de protecție și 5 perechi de mănuși;

➔ câte o mască fiecărei persoane acreditate, delegat acreditat, precum și fiecărei persoane care face parte din personalul de pază sau din personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare;

➔ se va asigura câte o mască fiecărui alegător care vine la vot;

➔ în plus, Ministerul Sănătății asigură materiale dezinfectante pentru sediile secțiilor de votare și coordonează, prin direcțiile de sănătate publică, acțiunile de dezinfecție a sediilor secțiilor de votare efectuate cu sprijinul instituțiilor prefectului și al primarilor înaintea începerii activității birourilor electorale ale secțiilor de votare și după finalizarea acesteia.


Contactul fizic, evitat

În ziua votului, fluxul de alegători va trebui să fie organizat astfel încât să se asigure minimum 1,5 m între oricare două persoane, precum și minimum 4 mp suprafață/persoană. În plus, organizatorii vor lua următoarele măsuri de precauție:

➔ asigurarea facilităților pentru spălatul sau dezinfecția regulată a mâinilor cu alcool 70% sau dezinfectant pentru mâini. Dispensere cu dezinfectant vor fi la intrarea și ieșirea în secția de votare;

➔ asigurarea și montarea recipientelor unde se vor arunca mănușile și măștile folosite;

➔ asigurarea curățeniei, aerisirea frecventă și dezinfecția riguroasă a încăperilor, inclusiv a toaletelor;

➔ purtarea corectă a măștii; portul măștii va fi obligatoriu, atât de către votanți, cât și de către organizatori, masca va trebui să fie astfel poziționată încât să acopere atât gura cât și nasul, pe toată durata prezenței în secția
de votare;

➔ afișarea regulilor de acces și de protecție individuală în locuri vizibile;

➔ afișarea la loc vizibil a regulilor sanitare, marcarea distanței de 1,5 m între persoane ce intră să-și exercite votul cu banda adezivă pe podea. Dacă se formează cozi, va trebui marcată distanța de 1,5 metri între alegători;

➔ spălatul sau dezinfecția frecventă a mâinilor (preferabilă portului de mănuși).

➔ în cazul în care participanții la procesul de vot utilizează mănușile, acestea vor fi schimbate frecvent, iar cei ce poartă mănuși vor fi instruiți să evite atingerea feței cu acestea;

➔ organizatorii va trebui să își dezinfecteze mâinile după fiecare contact cu persoanele care votează și trebuie să își schimbe masca la cel mult 4 ore sau ori de câte ori este nevoie.

Ceremonialul buletinului

La intrarea în fiecare secție de votare, se va măsura temperatura tuturor alegătorilor. Cei febrili vor fi conduși la o cabină de vot separată, deservită de un reprezentant al comisiei de vot echipat corespunzator, cu mănuși, mască, vizieră.

Între membrii comisiilor de votare și public vor exista panouri despărțitoare din folie transparentă, sau ecran de plexiglas, model ghișeu; membrii comisiei de votare vor fi așezați la 1,5 m unul de altul.

În sfârșit, primirea și predarea buletinului va presupune un întreg ritual, pentru a se evita contactul direct: votanții vor așeza pe biroul comisiei buletinul (cartea de identitate), se vor nota datele de către un reprezentant al comisiei de votare, votantul se va servi singur cu buletinele de vot și cu ștampila pe care o va dezinfecta la ieșire din cabina de votare.

„S-a introdus o clarificare la solicitarea colegilor de la STS, în sensul în care cei care au carte de identitate vor introduce ei personal cartea în fanta de la tabletă sau aparatul care o citeşte.

Cei care au buletine vechi, pentru că mai există persoane care au buletine vechi, vor fi prelucrate manual cu dezinfectarea mâinilor lucrătorului şi cel care preia buletinul”, a explicat  Raed Arafat, șeful DSU.

Nu se vor mai aplica colante pe cărțile de identitate, prevenirea votului dublu se va verifica electronic, prin intermediul tabletei furnizate de STS.

Persoanele peste 65 de ani vor avea acces prioritar în secția de vot.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te