26 mai. Alegeri într-o Europă aflată la răscruce

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 24.05.2019 - 15:03

Aproximativ 426 de milioane de cetățeni cu drept de vot sunt chemați la urne „în cel mai periculos moment al Europei de după Al Doilea Război Mondial“.

SHARE

O dată la cinci ani, începând din 1979, se organizează alegeri pentru Parlamentul European. Anul acesta, scrutinul este programat pentru perioada 23-26 mai. Pe 23 au votat alegătorii din Olanda și Marea Britanie, iar în restul țărilor-membre, inclusiv în România, votul va avea loc  duminică, 26 mai.

Sunt așteptați la urne 374 de milioane de cetățeni europeni cu drept de vot, însă prezența medie estimată nu depășește 50%. 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a apreciat că alegerile de anul acesta se vor desfășura în cel mai periculos moment al Europei de după Cel de-al Doilea Război Mondial. Majoritatea sondajelor de opinie relevă că partidele tradiționale de centru-dreapta și de centru-stânga vor pierde majoritatea, pe care o dețin de 40 de ani.

Populiștii anti-UE vor câștiga mandate în plus, dar, cel mai probabil, nu vor reuși să ocupe funcțiile-cheie de conducere, din care să controleze Parlamentul.

Indiferent de rezultatul alegerilor europene, în următorii cinci ani, Parlamentul European va juca un rol important în modul în care va evolua UE, în condițiile în care blocul comunitar se confruntă cu probleme majore: degradarea mediului, încetinirea creșterii economice, sistem bancar tot mai îndatorat, migrația, creșterea Chinei,  diviziuni interne, recul democratic și Brexit.

Deși interesul este mai scăzut comparativ cu alegerile naționale, scrutinul european este important, fie și prin prisma atribuțiilor pe care le are un eurodeputat. Acesta poate elabora proiecte de lege, care, dacă sunt adoptate, se aplică tuturor statelor-membre UE. â

Poate susține comunitățile locale, prin proiecte și inițiative țintite, poate solicita demararea unor anchete pe subiecte de larg interes public, sau se poate deplasa în circumscripțiile electorale pentru a discuta cu alegătorii despre problemele locale. Mai mult, Parlamentul European are un rol esențial în stabilirea bugetului UE, iar un eurodeputat poate obține fonduri importante pentru circumscripțiile pe care le reprezintă. 

După scrutinul propriu-zis urmează o lună de negocieri și de constituire a grupurilor politice. Noul parlament va intra efectiv în pâine în data de 2 iulie. Până la sfârșitul anului, Uniunea Europeană va trebui să aibă noi președinți în fruntea Comisiei Europene și a Consiliului European, două numiri ce vor influența  modul în care Europa va funcționa în următorii cinci ani.

Citește dosarul integral dedicat alegerilor europarlamentare din 26 mai

 

De ce contează alegerile europene

Listele de candidați români la europarlamentarele din 26 mai

PSD face campanie pentru a ajunge în inima UE înjurând UE

Rovana Plumb nu poate justifica 350.000 de euro, bani europeni

„Loviturile politice“ aplicate moților de Negrescu

Copy/paste după Dragnea pentru un nou mandat în Parlamentul European

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te