Nicolicea a cerut ca afișarea de pancarte să fie interzisă în Parlament. Deputații pot fi pedepsiți

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.07.2018 - 18:58
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Propunerea lui Eugen Nicolicea prin care deputații care nu respectă regulamentul și perturbă activitățile pot fi sancționați a primit un raport favorabil din partea Comisiei pentru regulamentul Camerei Deputaților. De asemenea, afișarea de bannere în plen devine interzisă.

SHARE

Comisia pentru regulamentul Camerei Deputaților a emis marți un raport favorabil pentru propunerea de modificare a acestuia, care a venit din partea Eugen Nicolice și care prevede că dacă deputaţii nu respectă regulamentul şi perturbă activităţile pot fi sancţionaţi cu suspendarea participării la lucrări între 2 şi 30 de zile lucrătoare. De asemenea, afişarea de bannere şi pancarte în plenul Parlamentului este interizsă, prevederile fiind preluate din regulamentul Parlamentului European, după cum s-a justificat Eugen Nicolicea. 

Acesta a precizat că propunerea va intra la vot în sesiunea din toamnă.

Reegulamentul de procedură al Parlamentului European precizează, la articolul 11, alin. 3, că „în dezbaterile parlamentare, deputații nu adoptă comportamente și limbaje denigratoare, rasiste sau xenofobe și nici nu desfășoară pancarte”.

Se merge până la eliminarea din sală

„Este interzisă perturbarea activităţii parlamentare, proferarea de insulte sau calomnii atât de la tribuna Camerei, cât şi din sala de şedinţe a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organisme de lucru ale Paralmentului”, se arată în propunerea lui Eugen Nicolicea.

 De asemenea, preşedintele de şedinţă poate chema la ordine deputaţii care tulbură dezbaterile sau creează dezordine. În cazul în care, după chemarea la ordine, aceștia continuă să se abată de la regulament sau împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor, preşedintele de şedinţă retrage cuvântul, iar dacă persistă, dispune eliminarea din sală. 

Acelaşi articol prevede că evacuarea din sală a deputaţilor în situaţiile prevăzute mai sus se face prin secretariatul general, care cheamă serviciul de securitate, potrivit news.ro

O altă prevedere stabileşte că preşedintele poate suspenda şedinţa, dacă deputaţii perturbă buna funcţionare a acesteia. În plus, sunt introduse noi fapte care constituie abateri disciplinare parlamentare, respectiv: ”perturbarea activităţii parlamentare prin nerespectarea normelor de conduită, de curtoazie şi de disciplină parlamentară” şi ”blocarea activităţii parlamentare”.

Măsurile au fost luate după ce în luna iunie, câţiva protestatari s-au aflat pe holul de la plenul reunit al Parlamentului, la invitaţia grupului senatorial USR, în timpul discursului premierului Viorica Dăncilă şi au strigat „Justiţie, nu corupţie!”, „Cuib de hoţi şi de mafioţi”, „Dragnea nu uita, asta nu e ţara ta”, ei aşezându-se pe jos, pentru a nu fi evacuaţi de către agenţii de pază.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te