Avocatul Poporului, Renate Weber, încasează o pensie uriașă.
Cumulat, jurista are 4.000 de euro/lună pensie. Pentru funcția pe care o are ca Avocat al Poporului, ea mai primește o remunerație de încă 2.500 de euro.
Un venit important ar putea dispărea din toamnă pentru Avocatul Poporului în contextul legii pensiilor speciale și a cumulului pensiei cu salariul.
Judecătorii CCR au amânat decizia pe legea cumulului pensie-salariu, pentru data de 21 septembrie, pentru lămuriri suplimentare.
Citeşte şi: Ciolacu, despre pensiile speciale: „Trebuie o reformă. Am să o duc până la capăt”
Renate Weber este din anul 2019 Avocat al Poporului, însă până atunci a ocupat funcții în Parlamentul European de pe urma cărora are pensia de 4.000 de euro/lună.
În ianuarie 2000 a fost judecătoare ad-hoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Renate Weber a deținut, în perioada decembrie 2004 - decembrie 2005, funcția de consilier prezidențial pe probleme constituționale și legislative a Președintelui României, Traian Băsescu.
Parcurs fulminant
Timp de doi ani, avocata s-a retras din politică din motive medicale, iar în septembrie 2007 revine și se înscrie în PNL.
La scurt timp, devine europarlamentar. La alegerile europarlamentare din 6 iunie 2009, Renate Weber a câștigat un nou mandat de europarlamentar.
Citește și: Sindicaliștii, enervați de impozitarea cu CASS a tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă
În 2019 a candidat din nou, dar partidul ALDE nu a obținut un scor peste pragul de 5%.
Pentru că nu a reușit să câștige un nou mandat, Renate Weber a fost propusă și a fost aleasă de coaliția guvernamentală PSD-ALDE ca Avocat al Poporului.
Ce pensie primește un eurodeputat pentru un mandat
Pentru cei cinci ani petrecuți la Bruxelles, eurodeputații primesc o pensie de 1540 de euro. Dacă un politician câștigă mai multe mandate, atunci și remunerația crește.
Desigur, aceasta se adaugă la pensia națională, pe care fiecare o câștigă în funcție de cât a cotizat sau dacă este special, primește sume astronomice fără să fi contribuit la bugetul de stat.
Un eurodeputat poate încasa în acest mod, până la 20.000 de euro lunar.