Vladimir Putin pledează pentru vaccinare. Dar cine să-l mai asculte?

DE Ovidiu Nahoi | Actualizat: 13.10.2021 - 12:58

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că Rusia trebuie să îşi accelereze campania de vaccinare împotriva noului coronavirus.

SHARE

Anunțul vine după ce bilanţul deceselor zilnice asociate COVID-19 a atins cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei, informează Reuters, citată de Agerpres. O atitudine normală din partea unui șef de stat. Doar că, în ce-l privește pe liderul de la Kremlin, există și o altă față a monedei.

Situația este într-adevăr gravă. Rusia raportează aproape 1.000 de decese zilnic și aproape 30.000 de infectări noi. E adevărat, mai puțin decât România, dacă ne raportăm la mărimea populației (Rusia are peste 140 de milioane de locuitori). Oricum, un dezastru.

În acest context, îngrijorările oficialilor de la Moscova legate de extinderea infectărilor și ritmul lent al vaccinării sunt pe deplin justificate.

Cine zice...

Dar, dacă este să privim problema dintr-o altă perspectivă, nu putem să nu observăm că Rusia este una dintre cele mai importante surse de dezinformare în ce privește vaccinurile și pandemia. Dacă nu chiar cea mai importantă.

După cum sugera o analiză din luna iunie a Eu vs Disinfo, organism al Uniunii Europene de luptă împotriva dezinformării, majoritatea narativelor anti-vaccin au venit din Rusia.

Astfel, mediile pro-Kremlin sau unele organizații apropiate, precum Fundația pentru Cultură Strategică și One World Think Tank, au publicat articole care sugerează că vaccinurile fac parte dintr-o campanie sub acoperire pentru „depopularea” planetei.

Aceasta, după ce, luni de-a rândul, aceleași medii ba minimalizau gravitatea epidemiei, ba considerau virusul o armă biologică lansată de Occident, ba criticau democrațiile occidentale pentru slaba gestionare a situației sanitare (firește, spre deosebire de Rusia și alte autocrații).

Toate aceste narative, desigur, se bat cap în cap, dar nu trebuie să căutăm logică, atunci când sunt menite, de fapt, să creeze confuzie.

Și, pe măsură ce oamenii de știință au început să avanseze în privința vaccinurilor, și preocuparea mediilor de dezinformare s-a concentrat în această direcție.

Încă din octombrie 2020, cu luni înainte ca primele vaccinuri occidentale să primească autorizare, Rusia demara deja o campanie de dezinformare in scopul de a răspândi teama.

Potrivit unei anchete a ziarului britanic The Times, în Rusia fuseseră difuzate imagini, meme-uri si clipuri video care descriau vaccinul ca fiind periculos.

Campania sugera că oamenii care se vor vaccina se vor transforma în maimuțe, deoarece era folosit ca vector un virus de la cimpanzei. Aceste imagini au fost răspândite apoi în toată lumea.

Reversul dezinformării

În aprilie, un raport oficial al Uniunii Europene acuza Rusia și China că răspândesc în mod deliberat dezinformări cu privire la vaccinuri.

Acum două luni, Facebook anunța că a demontat o operaţiune de dezinformare rusă care încerca să discrediteze vaccinurile AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech.

Detectarea operaţiunii a fost favorizată de faptul că, în luna mai, mai mulţi influeceri francezi şi germani, activi în domeniul sănătăţii şi ştiinţei, au denunţat ofertele pe care le primiseră pentru a denigra vaccinul Pfizer, contra plată. Agenția care îi ofertase fusese fondată... în Rusia.

Și nu e de mirare că multe dintre dezinformările privind vaccinurile, provenite din Rusia, sunt prezente în mediile antivacciniste și de extremă dreapta din România. Ele fie sunt importate direct, fie vin prin Republica Moldova, una dintre cele mai active platforme de dezinformare din lume.

Acum, în fața dezastrului sanitar, Vladimir Putin face un apel, i-am spune, disperat, la vaccinare. Dar după atâta dezinformare, puțini conaționali mai par dispuși să-l asculte. Ce să mai spunem despre imaginea pe care propaganda i-o zugrăvește lui Vladimir Putin, aceea a liderului dur, dar grijuliu cu poporul și urmat cu entuziasm de acesta!

Din păcate însă, și foarte mulți români au căzut în capcana dezinformării rusești. Iar asta se plătește cu vieți. Mult prea multe vieți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te