De ce înfrângerea lui Barna este, totuși, o victorie a USR

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 11.11.2019 - 11:01

Electoratul USR nu știe să gestioneze înfrângerea, deși ea este parte din jocul politic. Într-un fel este firesc. Și electoratul, la fel ca partidul, este nou. Au câștigat o bătălie în luna mai și au avut aroganța să creadă că vor câștiga și războiul.

SHARE

Au trecut rapid de la negare la furie și au început să amenințe că vor vota cu Viorica Dăncilă în turul doi de scrutin. Genul acesta de atitudine i-a costat și la primul tur de scrutin. Cu aceasta au alungat de lângă Dan Barna electoratul moderat, care nu a înțeles cum niște ”oameni noi”, pretins civilizați și interesați de viitorul României, se pot comporta într-un asemenea hal. Stupid și revanșard, deopotrivă.

Este aproape imposibil să pricepi cum cineva care vrea să scoată țara din marasm, se poate gândi să voteze cu Viorica Dăncilă în turul doi de scrutin, pe principiul „Ba pe-a mă-tii!”. Când singurul lucru de bun simț ar trebui să fie un anunț din partea lui Dan Barna că-l susține pe Klaus Iohannis în turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale.

În scurt timp, alegătorii și liderii USR vor depăși negarea și frica, vor intra în depresie și, în cele din urmă, vor accepta situația așa cum este. Acestea sunt fazele firești ale traumei: negare, furie, depresie, acceptare.

Vor înțelege că ce li s-a întâmplat la primul tur de scrutin este cel mai bun lucru care li se putea întâmpla. Vor înțelege că tot răul este spre bine. Primul tur va fi un duș rece care-i va trezi pe useriști la realitate. Poate nu pe toți, dar pe cei mai mulți în mod cert. 

Vor înțelege că schimbarea pe care și-o doresc este un proces de lungă durată. Nu se produce cocoțându-te direct pe scaunul din Palatul Cotroceni, ci poate fi înfăptuită în etape. Mai întâi trebuie câștigate alegerile locale și înlocuită marea masă de pesediști care deține, încă, puterea reală la sate, comune și orașe.

Apoi, edilii USR trebuie să demonstreze în comunitățile lor că merită să câștige și alegerile parlamentare, să demonstreze că sunt capabili să guverneze țara. Abia apoi poți pretinde cea mai înaltă funcție în stat.

Dacă Dan Barna ar fi fost președinte, ca să citez din clasici, USR nu ar fi avut niciun instrument să schimbe ceva în România. Șeful statului ar fi devenit rapid captiv unui Sistem care are o imensă abilitate de a se adapta vremurilor. Fiind nepregătit pentru această funcție, Dan Barna ar fi făcut greșeli, care ar fi revitalizat PSD și ar fi dezamăgit iremediabil alegătorii care mai cred că schimbarea în România poate avea loc.

Dacă vor reuși să se trezească din beția victoriei de la alegerile europarlamentare, dacă vor renunța la aroganța cu care au tratat presa și electoratul care nu i-a susținut, dacă vor renunța la purtători de mesaj toxici, care au speriat și ostilizat alegători, dacă vor renunța la mesianismul ăsta de vodevil și vor înțelege că nu electoratul este de vină pentru greșelile tale, atunci vor avea cu adevărat o șansă. Dacă vor rămâne încremeniți în atitudine revanșardă, vor amplifica dezastrul.

Punctual, fuziunea USR- PLUS mi se pare cea mai bună strategie de a gestiona eșecul de la prezidențiale. Frustrarea imensă din rândul alegătorilor USR este foarte periculoasă și, lăsată netratată, poate omorî această construcție politică nouă și ne-experimentată.

Ori, acesta ar fi cu adevărat un dezastru pentru că România are nevoie de USR, are nevoie de partide noi, care să înlocuiască vechea clasă politică. Atunci când vor fi pregătite cu adevărat să o facă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te