Nimeni nu pare deranjat că un coleg, însărcinat cu gestionarea resurselor PSD, a deturnat fără rușine vreo câteva milioane de lei.
O primă explicație este că Drăghici și-a cumpărat mașini cu subvenția de la buget și nici un pesedist n-are vreo emoție când sunt risipiți banii contribuabililor.
O a doua explicație este că, de fapt, se întâmplă frecvent ca persoanele puse să gestioneze banii partidelor să-i deturneze spre prieteni și clienți politici. Însă, probabil, nu au fost situații atât de scandaloase precum cea generată de Drăghici, care i-a oferit tinerei sale consoarte un Mercedes GLE Coupe de peste 300.000 de lei.
Finanțarea partidelor este în toate statele democratice o problemă generatoare de corupție. În România, un grup de politicieni șmecheri s-au prefăcut că au găsit rezolvarea: partidele vor fi finanțate doar de la buget. Asta nu le-ar mai obliga să ceară bani de la afaceriști dubioși, au susținut ei. Bineînțeles, a fost o minciună. Corupția nu a scăzut defel. Se fură ca de obicei, ba chiar aș estima că acum, după ce DNA-ul a fost făcut praf, corupția a crescut masiv. Finanțarea de la buget a partidelor a consolidat oligopolul actualelor formațiuni parlamentare. Actorii noi care încearcă să intre pe piața partidelor au mari probleme cu finanțarea, inclusiv respectarea unor reguli draconice, pe care cei mari le fentează. Situația este înrăutățită de Autoritatea Electorală Permanentă, condusă de fostul senator ALDE Daniel Barbu, care aplică regulile cu dublă măsură. Două interpelări au fost depuse în această legislatură de către deputatul Dragnea, ambele erau adresate AEP, iar într-una Barbu îl asigura pe liderul PSD că a depus plângere penală împotriva USR, pentru finanțările on-line.
În mod normal, AEP trebuia să se autosesizeze după dezvăluirile din Newsweek România despre modul în care Drăghici a folosit banii oferiți de stat pentru PSD. Nu a făcut nimic.
În loc de concluzie: statul nu trebuie să mai finanțeze partidele. Cu 30 de milioane de euro, subvenția doar pentru 2018, repara câteva sute de școli. Partidele sunt entități private, nu trebuie alimentate de la buget. Dacă primesc bani de la mediul privat pentru ca, la schimb, să ofere favoruri când ajung la putere, cei vinovați trebuie băgați la pușcărie pentru mulți ani. Cât despre PSD, rămâne cum am vorbit! Legea partidelor, la articolul 46, arată că: „Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească (...) când scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicită ori contrară ordinii publice“.