Ursărescu, omul baronului Arsene „ciorăpei albi", condamnat pentru cumpărare de influență

DE Petru Zoltan | Actualizat: 13.11.2019 - 16:00
Ionel Arsene are ciorăpei albi și geacă roșie/FOTO: facebook.com

Omul de casă al lui Ionel Arsene și un apropiat al liberalului Ovidiu Silaghi, ex-deputatul liberal Dorinel Ursărescu, a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare pentru cumpărare de influență. Decizia nu este definitivă, însă Ursărescu mai are o condamnare.

SHARE

Prima condamnare este tot pentru fapte de corupție, de un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, sentință pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Newsweek România a scris în repetate rânduri despre controversatele afaceri în care a fost implicat Dorinel Ursărescu. La începutul lunii august, premierul Viorica Dăncilă a solicitat ca Ursărescu să își dea demisia din funcția de consilier al președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, funcție pe care ajunsese cu sprijinul controversatului baron al PSD Neamț, Ionel Arsene.

O nouă condamnare

Judecătorii de la Tribunalul Bacău au decis în cursul acestei zile ca Dorinel Ursărescu, fost deputat PNL/ALDE de Neamț și fost președinte al PNL Neamț, să fie condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 4 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

Magistrații au constatat că „infracțiunea dedusă judecății în prezenta cauză este concurentă cu infracțiunea pentru care inculpatul a fost condamnat la 1 an închisoare cu suspendarea executării condiționate a pedepsei, prin sentința penală nr. 119 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. În temeiul art. 15 din Legea 187, dispune anularea suspendării condiționate cu privire la pedeapsa de 1 an închisoare aplicată prin decizia ÎCCJ (…)..aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de 2 ani la care se adaugă sporul obligatoriu de 4 luni închisoare reprezentând o treime din cuantumul pedepsei mai mici, în final inculpatul având de executat pedeapsa rezultată de 2 ani și 4 luni închisoare (…) Dispune supravegherea executării pedepsei rezultante stabilite în prezenta cauză. În temeiul art. 92 raportat la art. 97 CP, stabilește un termen de supraveghere de  4 ani (…)”.

Decizia Tribunalul Bacău nu este definitive și poate fi atacată a instanța superioară. Dorinel Ursărescu și ceilalți doi inculpați au fost trimiși în judecată de către procurorii anticorupție, în decembrie 2017.

Acuzații DNA

Procurorii DNA Bacău l-au trimis în judecată pentru infracțiunea de cumpărare de influență. Practic, Ursărescu l-a mituit pe deputatul Mihai Banu pentru a obține contracte publice. Conform DNA, Ursărescu a dat 824.000 lei, adică în jur de 200.000 euro, pentru ca deputatul Mihai Banu să îi ceară unei firme să subcontracteze lucrările de îndiguire a râului Siret.

„În perioada iulie 2010 - noiembrie 2011, inculpatul Banu Mihai, în calitate de deputat în Parlamentul României, a pretins și primit pentru partidul din care făcea parte, prin intermediul unei societăți comerciale, de la ceilalți doi inculpați, suma totală de 1.264.000 lei ( 824.000 lei de la Ursărescu Dorinel și 440.000 lei de la Rotaru Ion)", potrivit unui comunicat al DNA. Ursărescu este acum judecat pentru cumpărare de influență.Din punctul de vedere al lui Dorin Ursărescu acest dosar este o "tâmpenie". "Ce treabă are DNA cu relația dintre două firme?”, s-a întrebat Ursărescu, într-o conversație mai veche cu Newsweek România.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te