Umilită de doi elevi, o profesoară va primi 30.000 de lei de la părinții lor. Ce au făcut așa grav

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.11.2023 - 17:44
Umilită de doi elevi, o profesoară va primi 30.000 de lei de la părinții lor. Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

O profesoară a obținut în instanță despăgubiri de 30.000 de lei de la părinții unor elevi care au umilit-o pe internet. Cadrul didactic a primit informațiile de la un coleg al celor doi. Femeia era chiar diriginta lor.

SHARE

O profesoară a fost umilită de doi elevi de la clasa unde era dirigintă. Cadrul didactic s-a adresat instanței, iar magistrații au decis să primească daune morale de la părinții copiilor. 

Cei doi elevi care au batjocorit-o pe femeie aveau 12, respectiv 13 ani. 

Umilită de doi elevi, o profesoară va primi 30.000 de lei de la părinții lor. Ce au făcut așa grav

Tribunalul Cluj a confirmat, vineri, o soluție a Judecătoriei Cluj-Napoca prin care părinții a doi elevi cu vârsta sub 14 ani au fost obligați să plătească unei profesoare suma de 30.000 lei pentru batjocorirea ei pe grupul de Whatsapp al clasei și pe Facebook (Dosar 26335/211/2019).

Citește și: Un profesor de sport grevist a fost bătut, în cancelarie, de către soţul directoarei liceului

Cei implicați, atât profesoara cât și cei doi elevi, sunt de la  Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca.

Totul s-a întâmplat în ultima zi din vacanța mare din anul 2018. Atunci Raul – în vârstă de 12 ani – a modificat o poză a profesoarei pe care a asociat-o cu un animal și a postat-o pe grupul de Whatsapp al clasei, apoi, în decembrie 2018, a postat tot acolo o altă poză denigratoare, pe care a setat-o apoi ca imagine de grup.

Peste câteva luni, în martie 2019,  Cosmin – în vârstă de 13 ani – a creat un cont de Facebook pe numele profesoarei, folosind cele două poze primite de la Raul: una a pus-o ca poză de profil, cealaltă ca imagine de copertă a contului. El a dat mesaje colegilor pentru a da accept la cont, spunând că este creat de el, conform VeDem Just.

Acesta a șers contul fals a doua zi după ce l-a înființat, dar instanța a considerat că acest lucru este lipsit de relevanță sub aspectul săvârșirii faptei, care a fost instantanee: prin simpla postare a fotografiilor asociate cu numele reclamantei, acestea au fost puse la dispoziția unui număr nelimitat de utilizatori ai platformei.

Citește și: Profesor de religie, acuzat că a bătut un elev până la sânge, pentru că a refuzat să își facă cruce

Când a aflat ce s-a întâmplat, profesoara a cerut 50.000 lei despăgubiri pentru rușinea îndurată și publicarea hotărârii într-un cotidian central.

A justificat suma pretinsă prin aceea că insulta adusă numelui și imaginii sale a fost popularizată printre elevii din acea clasă, dar și din alte clase, care au aderat la contul fals de FB. În felul acesta i s-a afectat viața sa privată, demnitatea, dreptul la imagine și autoritatea sa profesională.

Ea a depus la dosar capturi de ecran cu postările considerate insultătoare;

Pe de altă parte, un coleg profesor a povestit instanței despre rușinea îndurată de profesoară, care a devenit abătută, retrasă și distantă. Un  alt profesor a relatat că a aflat cele întâmplate de la alți profesori și de la un elev mai mic, de a VI-a, care a primit pozele de la unul dintre cei doi autori și că, la rândul său, ca profesor, s-a simțit ofensat de cele întâmplate la școală.

Iar doi martori au spus că Raul este un elev excepțional, că a postat pe un grup privat, că a vrut să facă o glumă și că s-a mutat de la școală, fiind etichetat de cei din jur cu privire la acest incident.

Pe data de 31 mai 2021, Judecătoria Cluj-Napoca a decis să oblige părinții celor doi elevi minori să plătească profesoarei, împreună, suma de 30.000 lei și să publice hotărârea într-un ziar, pe cheltuiala lor. Au făcut recurs, însă pe 8 noiembrie 2023, Tribunalul a menținut sentința Judecătoriei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te