Tudorel Toader crede că asigurările lui Augustin Lazăr nu erau necesare

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.08.2018 - 11:40
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat luni că Parchetul General trebuie să spună dacă prezența unui procuror militar la protest este normală și că nu era nevoie ca procurorul general să dea asigurări că ancheta privind protestul din 10 iunie va fi una obiectivă.

SHARE

Întrebat dacă este normală prezenţa unui procuror militar la proteste, Tudorel Tuader nu a răspuns la întrebare, dar a ţinut să spună că nu era nevoie de asgurările procurorului general, care transmitea că ancheta va fi un obiectivă.
"Întrebaţi-i pe dânşii, nu pe mine. Au procuror general care ne asigură că această anchetă va fi una, cred că a spus, obiectivă. Nu aveam nevoie de aceste asigurări pentru că toate acnchetele trebuie să fie obiective” a declarat Toader Toader, luni dimineaţă, la sediul Ministerului Justiţiei.
Săptămâna trecută, procurorul general Augustin Lazăr a dat asigurări că vor fi luate toate măsurile legale pentru realizarea unor anchete imparţiale şi efective în cauzele penale aflate pe rolul parchetelor şi care vizează agresarea unor persoane din rândul participanţilor sau al forţelor de ordine, la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, pentru clarificarea modului în care s-au derulat evenimentele, el afirmând că anchetele vizează lămurirea tuturor suspiciunilor privind modul în care au acţionat persoanele cu funcţii de decizie, dotarea şi folosirea echipamentelor, armament şi muniţie, îanaliza ordinelor şi a modului de executare a acestora.

Citește și: Augustin Lazăr garantează o anchetă imparțială cu privire la violențele din 10 august

El spunea că investigaţiile vizează, în acest stadiu, clarificarea eventualelor fapte de neglijenţă în serviciu şi a suspiciunilor de purtare abuzivă, pe parcursul acţiunii jandarmilor, respectiv folosirea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de expresii jignitoare, ameninţarea şi lovirea sau alte violenţe, potrivit News.ro
Procurorul general a transmis "un mesaj de încredere în profesionalismul şi imparţialitatea procurorilor angrenaţi în anchete, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor şi soluţionarea dosarelor într-un termen rezonabil".
Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost preluat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar. Parchetul General anunţa, vineri seară, că în dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei au fost depuse 238 de plângeri, fiind făcute 106 audieri, iar programul de relaţii cu publicul la Parchetul Militar a fost prelungit, putând fi depuse plângeri şi în weekend. De luni se vor face acte de urmărie penală, inclusiv primirea de plângeri sau denunţuri, la sediul Ministerului Public, precizau reprezentanţii instituţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te