Profesoare universitare, condamnate pentru șpagă. ”Ce tâmpit să fii să spui că ai învățat”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.11.2023 - 19:15
Profesoare universitare condamnate pentru șpag Foto: pixabay.com - rol ilustrativ

Două profesoare universitare de la o facultate de Medicină au fost înregistrate în timp ce aduceau insulte la adresa studenților care nu voiau să le dea șpagă pentru a-i trece examenele. Acestea au fost condamnate alături de doi medici care au picat în plasa lor.

SHARE

Două profesoare de la o facultate de Medicină cereau șpagă de la studenți pentru a-i trece la examen. Sumele erau impresionante, iar celor care le spuneau că nu au banii necesari, le propuneau să se împrumute la bănci sau la rude. 

Acestea au fost denunțate la poliție și DNA. 

Profesoare universitare condamnate pentru șpagă. ”Tâmpit să fii să vii să spui că ai învățat”

Totul s-a întâmplat la Facultatea de Medicină din Galați. Potrivit rechizitoriului, procurorilor anticorupție candidații care urmau să susțină examenul pentru a se specializa în disciplina parodontologie la începutul anului 2022, au fost înștiințați insistent că trebuie să plătească fiecare câte 2000 de euro fiecare sau echivalentul în lei pentru a avea șanse de reușită la examen. 

În schimbul banilor aceștia ar fi urmat să primească subiectele de examen și chiar ar fi putut să-și aleagă ce subiecte vor la pachet cu manualul în format electronic de unde să poată copia în liniște în timpul probei teoretice.

Inițial subiectele au fost trimise de către profesoare pentru trei medici, dar pentru că doi dintre ei nu au mai plătit banii promiși, subiectele au fost schimbate pe ultima sută de metri.

Șpagă pentru examen Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Citește și: Cine sunt medicii acuzați de șpagă de la Spitalul Marius Nasta. În casa unuia s-au găsit 50.000 €

A primit suportul de curs și noile subiecte doar Andreea Zalimov, cea care cotizase pentru ”protocol”. Ceilalți candidați au mers și au făcut denunț la Direcția Generală Anticorupție.

Cazul a fost instrumentat sub coordonarea procurorilor DNA. 

Profesoarele condamnate pentru șpagă sunt:  Şincar Dorina Cerasella, medic stomatolog şi conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Grecu Gina Păuniţa, medic stomatolog şi asistent universitar în cadrul aceleiași facultăți, dar alături de ele au fost trimiși în fața justiției și doi medici care au susținut examenul de specializare, aceștia din urmă fiind acuzați de dare de mită și cumpărare de influență.

Au dat subiectele pe iepuri, fazani și țuică


”În perioada 10 septembrie -14 noiembrie 2021, inculpata Șincar Dorina Cerasella, în calitățile menționate, ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro (sau echivalentul în lei) de la trei medici rezidenți, candidați la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susținând că, prin influența avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen și implicit obținerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenți.

Între cei trei medici rezidenți s-a aflat și inculpata Zalimov Antoanela Andreea de la care Șincar Dorina Cerasella ar fi primit suma de 10.000 lei pretinsă în legătură cu cele menționate anterior.

Citește și: FOTO Afișe pe stradă cu acuzații de șpagă la adresa profesorilor de la medicină. Sunt scrise tarife

În plus, în zilele de 13-15 noiembrie 2021, președinta comisiei de examen Șincar Dorina Cerasella i-ar fi furnizat, în avans și în mod direct, candidatei Antoanelei Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinică și practică) și rezolvarea/realizarea lor, deși acestea erau informații nedestinate publicității. 

Ulterior, la data de 16 noiembrie 2021, candidata Zalimov Antoanela Andreea a susținut și promovat atât proba clinică (având de rezolvat chiar unul dintre cele două cazuri clinice ce îi fuseseră anterior furnizate), cât și proba practică (având de rezolvat întocmai manopera medicală ce îi fusese anterior divulgată).

În acțiunile sale de pretindere, primire și oferire de informații nedestinate publicității, inculpata Șincar Dorina Cerasella ar fi fost sprijinită de inculpata Grecu Gina Păunița, în calitate de secretar al comisiei de examen.


În același context, în perioada 02-04 decembrie 2021, inculpata Șincar Dorina Cerasella ar fi acceptat promisiunea și ulterior ar fi primit, prin intermediar, produse alimentare, drept recompensă de la inculpatul Miuță Caius Călin, care promovase examenul respectiv”, a transmis DNA.

Produsele alimentare la care fac referire procurorii anticorupție sunt : şase fazani, trei bucăţi de salam uscat şi patru litri de ţuică în valoare totală de 652,50 lei, trimise de către inculpatul Caius Călin Miuţă pentru finalizarea în bune condiţii a examenului şi rezidenţiatului, şi urmare a discuţiei purtate cu inculpata … la cabinetul medical al acesteia, la data de 17.11.2021, în cadrul căreia inculpata şi-a exprimat dezamăgirea de a nu fi fost în măsură, din cauza pasivităţii candidaţilor ne-cotizanţi, de a fi îndestulat în mod corespunzător pe membrii comisiei.

Motivul pentru care instanța le-a condamnat pe cele două profesoare șpăgare

Una dintre profesoare a fost condamnată la 3 ani de închisoare și trebuie să plătească o amendă de 22 de mii de lei. Mai mult, aceasta nu mai are dreptul să ocupe vreo funcție în învățământul universitar. Asta în timp ce cealaltă profesoară a fost condamnată la 1 an și 11 luni după gratii și nu mai are dreptul de a desfășura activitatea de membru al unei comisii de examen în cadrul unei universități de stat sau private. 

”Cadre didactice universitare care ar trebui să se asigure că studenţii şi mai apoi medicii care ajung să profeseze reprezintă într-adevăr garanţii de calitate şi profesionalism, au convertit acest deziderat exact în contrariul său. Nu în ultimul rând, din convorbirile interceptate Curtea remarcă limbajul inculpatelor şi modul în care au abordat întreaga situaţie – fapt ce denotă o precară probitate profesională şi morală.

Citește și: Percheziții la Spitalul Marius Nasta. Sunt suspiciuni de corupție. Vizați, medici anesteziști

Starea de pericol pentru valorile sociale create prin comiterea infracțiunilor este în mod evident una ridicată nu atât prin rezultatul imediat, ci prin potenţialul de amplificare al acestei practici de instituționalizare a ploconului având efectul promovării mediocrităţii şi, în cazul de faţă, punerii în pericol a sănătăţii persoanei prin “promovarea” unor pseudo specialişti.

Un examen pentru obţinerea unei specializări dintre cele mai dificile în domeniul medicinei dentare – parodontologie – a fost transformat într-o glumă în care, ca la piaţă, specializarea era obţinută în schimbul unei modice sume de 2.000 euro, fără a avea importanţă cunoştinţele şi priceperea viitorului medic specialist. Mai mult, cele două inculpate plănuiau cam la examenele următoare sumele cerute pentru protocol să fie mai mari desigur, pentru serviciile sale”, se arată în motivarea instanței.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te