Emoții pentru Tăriceanu: Primul inculpat din dosarul Microsoft-Fujitsu Siemens trimis în judecată

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 13.12.2019 - 15:13

Procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție l-au trimis în judecată pe Petru Berteanu, administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită în dosarul Microsoft.

SHARE

Este vorba despre dosarul Microsoft-Fujitsu Siemens, în care anchetatorii suspectează că fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi primit o mită de 800.000 de dolari.

În rechizitoriul transmis instanţei de judecată anchetatorii arată că bărbatul împreună cu omul de afaceri Dorin Marian fi ajutat un înalt demnitar să pretindă și să primească foloase materiale, în perioada aprilie 2007 – 25 noiembrie 2008, de la reprezentanții unei companii străine din domeniul IT, în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern prin care a fost aprobată încheierea a trei acte adiționale la un contract comercial derulat de companie, având ca obiect închirierea, de către statul român, a unor licențe IT, potrivit stiripesurse.ro

Ajutorul ar fi constat atât în intermedierea realizării înțelegerii dintre demnitarul român și reprezentanții companiei străine cu privire la plata unui comision de 10% din valoarea actelor adiționale, precum și în facilitarea transferului folosului material în patrimoniul demnitarului.

În baza acestei înțelegeri, inculpatul ar fi primit suma de 2.581.519 USD prin intermediul unei societăți offshore, corespunzător unui procent de 10% din primele două acte adiționale încheiate. Comisionul corespunzător celui de-al treilea act adițional nu ar mai fi fost achitat din cauza că a fost instalat un nou guvern, din care demnitarul nu mai făcea parte.

Din suma pe care ar fi primit-o în modul descris mai sus, inculpatul ar fi remis 800.000 USD în folosul demnitarului, prin plata parțială a datoriei pe care demnitarul ar fi avut-o față de o companie care îi furnizase consultanță politică în perioada 2007 – 2008. Diferența din comisionul încasat ar fi rămas în patrimoniul inculpatului și al unei persoane apropiate de acesta, fiind blocată parțial de autoritățile judiciare din Austria.

S-a dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor cu privire la inculpatul Marian Marius-Dorin, la data faptei șef al cancelariei prim-ministrului, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită, întrucât nu a sosit răspunsul la comisiile rogatorii internaționale care îl vizează pe acesta.

De asemenea, s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la ceilalți participanți la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, precum și cu privire la alte posibile infracțiuni prin care a fost plătită diferența până la suma datorată de demnitar către firma de consultanță.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te