Savonea: Schimbarea lui Birchall de la MJ face „inoportună” soluționarea conflictului cu CSM

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.11.2019 - 13:13
Președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea/Foto: Inquam Photos

Președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea arată, într-o adresă obținută de G4Media.ro și transmisă marți, Curții Constituționale, că schimbarea Anei Birchall de la Ministerul Justiției face inoportună soluționarea conflictului de natură constituțională.

SHARE

Lia Savonea critică într-o adresă transmisă CCR schimbarea Anei Birchall de la Ministerul Justiției

EXCLUSIV Președinta CSM, Lia Savonea, într-o adresă transmisă CCR: Schimbarea Anei Birchall de la ministerul justiției face inoporturtună soluționarea conflictului de natură constituțională

„Actualmente, doamna Ana Birchall nu mai ocupă funcția de ministru al justiției. În acest context, subscrisul apreciază că schimbarea titularului portofoliului, persoană în raport de acțiunile căreia subscrisul a sesizat Curtea Constituțională, face inoportună soluționarea conflictului de natură constiuțională intervenit între ministrul justiției, doamna Ana Birchall, respectiv Ministerul Justiției, ca parte a autorității executive, și autoritatea judecătorească reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii”.

Pe de altă parte, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, susține în punctul de vedere transmis CCR că „motivele invocate în cererea formulată de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii nu sunt susținute de elemente de fapt și de drept, astfel încât această cerere apare ca fiind în mod evident abuzivă, încercându-se transformarea unor animozități personale față de ministrul justiției în argumente care să susțină existența unui conflict juridic de natură constituțională”.

Pe 8 octombrie, Lia Savonea a denunţat „criza fără precedent” din cadrul CSM generată de lipsa cvorumului de la şedinţele de plen, anunţând că va sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de acţiunile ministrului Justiţiei de la acea dată, Ana Birchall, pe care o acuza de „ingerinţă gravă în activitatea procurorilor” şi „acţiuni de subminare a autorităţii CSM”, potrivit Digi24. 

Lia Savonea şi Ana Birchall s-au aflat în conflict deschis pe mai multe teme, fostul ministru al Justiţiei reproşându-i în dese rânduri preşedintei CSM că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen. De asemenea, Birchall o acuza pe Savonea că a încălcat atribuţiile plenului CSM şi ale ministrului Justiţiei, deoarece a iniţiat fără drept un proiect de modificare a Legii ANI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.