Iulia Motoc a votat împotriva României la CEDO. Majoritatea, însă, a dat dreptate României, cu 5-2

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.10.2020 - 21:55
Iulia Motoc/FOTO: Arhivă personală

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins marți reclamația formulată de mai mulți cetățeni români de etnie maghiară, care acuzau o discriminare prin faptul că au fost obligați susțină două examene suplimentare (oral și scris în limba maternă) la Bacalaureat.

SHARE

De notat că decizia CEDO a fost luată cu o majoritate de cinci la doi, iar cele două voturi împotrivă au aparținut lui Péter Paczolay (Ungaria) și Iulia Motoc (România), potrivit Hotnews.ro.

Decizia CEDO poate fi consultată aici

Reclamanții, etnici maghiari, s-au plâns, în temeiul articolului 1 al Protocolului 12 la Convenție, că au fost obligați să susțină două examene suplimentare în aceeași perioadă de timp de care au beneficiat toți liceenii care au susținut examenul de Bacalaureat. Pe aceste considerente, reclamanții au argumentat că elevii maghiari dispun de o perioadă mai scurtă de timp pentru a-și pregăti examenele față de elevii români și, similar, de o perioadă mai scurtă de odihnă între examene, ceea ce le reduce șansele de a promova Bacalaureatul.

După analizarea argumentelor, judecătorii CEDO au decis, cu cinci voturi pentru și două împotrivă, că nu există o încălcare a Articolului 1 al Protocolului nr. 12 al Convenției.

Cele două voturi împotrivă au aparținut judecătorilor Péter Paczolay (Ungaria) și Iulia Motoc (România).

CEDO a decis că din argumentele prezentate nu se poate deduce că reclamanții au beneficiat în medie de un timp semnificativ mai redus față de liceenii români.

„Având în vedere circumstanțele particulare, Curtea nu este convinsă că neplăcerile suferite de reclamanți au fost atât de semnificative încât să atingă pragul Articolului 1 al Protocolului nr 12 al Convenției”, se arată în decizia CEDO, care a notat și faptul că statisticile oferite de Guvernul român arată rate relativ similare de succes la Bacalaureat pentru toți liceenii, indiferent de etnie.

Ce prevede Articolul 1 din Protocolul nr. 12 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale:

Art. 1. Interzicerea generală a discriminării

1. Exercitarea oricărui drept prevăzut de lege trebuie să fie asigurată fără nicio discriminare bazată, în special, pe sex, pe rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere sau oricare altă situaţie.

2. Nimeni nu va fi discriminat de o autoritate publică pe baza oricăruia dintre motivele menţionate în paragraful 1.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.