Ion Iliescu s-a întâlnit din nou cu procurorii. Se consideră nevinovat

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.05.2018 - 15:34

Ion Iliescu a ajuns marţi la sediul Parchetului General, pentru acte procedurale În dosarul Revoluţiei. Adrian Georgescu, avocatul fostului președinte, a afirmat că acesta se consideră nevinovat.

SHARE

Ion Iliescu este acuzat de infracţiuni contra umanităţii in legătură cu evenimentele din decembrie 1989 şi că acesta a fost de bună credinţă. Fostul șef al statului aplecat de la Parchetul General după mai puţin de o oră, potrivit News.ro. Acesta a fost aşteptat la ieşire de un contestatar, care i-a strigat: „Criminalule!". 

Parchetul ICCJ a anunţat ulterior, printr-un comunicat că urmărirea penală a fost extinsă pentru intervalul 22 – 27 decembrie 1989. Printre deciziile care i se impută se numără reactivarea general (r) Militaru Nicolae şi numirea acestuia în funcţia de ministru al apărării, schimbarea din funcţie a general lt. Stănculescu Victor Atanasie, eliberarea din funcţie a generalului Guşe Ştefan şi numirea sa pe una inferioară, constituirea Tribunalului Militar Excepţional ce i-a judecat pe soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu şi aducerea din rezervă, respectiv numirea în funcţii de comandă a mai multor generali. 

Iliescu a ajuns la parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la ora 9:10 şi a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

Caracter diversionist

În 13 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pentru infracţiuni contra umanităţii pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, în dosarul „Revoluţiei".

Conform Parchetului, Ion Iliescu era membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executivă şi legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariţia Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când preşedintele consiliului a primit rolul unui şef de stat, iar atribuţiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesită autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989.

Procurorii mai spun că Ion Iliescu a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist şi că, prin exercitarea autorităţii depline, ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acţionat în acest sens. 

________

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -