Fostul deputat PSD Cristian Rizea, reținut la Chișinău. Trebuie să intre la închisoare în România

DE Petru Zoltan | Actualizat: 03.11.2020 - 18:32
Cristian Rizea în maiou la Chișinău/FOTO: newsmaker.ro

Fost deputat PSD și actual fugar, Cristian Rizea a fost reținut de autoritățile de la Chișinău. Decizia de reținere a fost luată la scurt timp după ce actualul președinte al Moldovei, Igor Dodon, i-a retras cetățenia moldovenească.

SHARE

Cristian Rizea a fost dat în urmărire internațională în martie 2019, după ce a fost condamnat de Înalta Curte de de Casaţie şi Justiţie la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru că a primit o mită de 300.000 euro.

Dodon, încă președinte, i-a retras cetățenia

Cristian Rizea a primit cetățenia moldovenească în anul 2018. Însă actualul președinte al Moldovei, Igor Dodon, aflat în campanie electorală înaintea celui de-al doilea scrutin al alegerilor prezidențiale, i-a retras cetățenia în cursul zilei de marți.

La scurt timp după decizia lui Igor Dodon, Rizea a scris un mesaj pe Facebook: „Dragi români, infractorii pe care îi devoalez au plătit milioane de euro mafiei politice din Moldova condusă de Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc pentru a îmi retrage în mod abuziv cetățenia Republicii Moldova! Mă voi lupta în instanță aici la Chișinău și sper cu ajutorul vostru și al lui Dumnezeu să pot reuși ! Adevărul Învinge Întotdeauna”.

Într-o intervenție telefonică la postul de televiziune Realitatea Plus, fostul parlamentar a menționat că cetățenia a fost dobândită legal. „Am dobândit-o prin recunoaștere. Mama mamei mele a trăit aici. (...) Nu este nu știu ce rudă, de nu știu ce grad. Deci, repet, este mama mamei mele, cea care m-a crescut”, a spus Rizea.

Ulterior a cotinuat seria de atacuri la președintele Moldovei. „Igor Dodon este sub papucul lui Plahotniuc. Este un om șantajabil. (Plahotniuc - n.r.) Îi controleaza pe toți, mai puțin pe Maia Sandu și Andrei Năstate. În rest, îi controlează pe toți. Și poate câțiva mai sunt. Ăsta e rezultatul: oameni care pot fi controlați ușor. (...) Și-au permis să pună mână de la mână sa încerce și să reușească, cred ei, să îmi închidă gura mie și Realitatea PLUS”.

De acuzațiile lansate de Cristian Rizea nu a scăpat nici Victor Ponta, Sebastian Ghiță, Radu Budeanu – fostul soț al Danei Budeanu sau Alin Niculae.

Inspectoratul General de Poliție al Republicii Moldova a anunțat că ofițerii de investigații din
cadrul Direcției Investigații Criminale a INI, în jurul orei 16.15, l-au reținut pe Mihai Cristian
Luigi, fost Rizea. „Astăzi, i-a fost retrasă cetățenia prin decretul Președintelui Republicii
Moldova, Igor Dodon, după ce a fost obținută într-un mod fraudulos, în anul 2018, fiind inițiate procedurile în corespundere cu cadrul normativ. Autoritățile au demarat procedura de extrădare, în corespundere cu acordurile bilaterale privind aplicarea legii penale dintre Republica Moldova și România”, a anunțat IGP Moldova.

Șpagă pentru Rizea: 300.000 euro

Controversatul politician și afacerist Cristian Rizea a fost condamnat definitv în România pentru trafic de influență și spălare de bani la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Decizia de condamnarea a fost luată de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce procurorii anticorupție l-au acuzat de trafic de influență și spălare de bani pentru că a cerut și primit o șpagă de 300.000 de euro de la afaceristul Lucian Colțea.

„În perioada septembrie - decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorități”, se menționează în comunicatul emis de Direcția Națională Anticorupție.

Procurorii anticorupție mai spun că, în decembrie 2015, în timpul anchetei penale, Cristian Rizea i-a abordat pe doi dintre martori „și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te