Forumul Judecătorilor se teme pentru independența sistemului judiciar

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 17.12.2018 - 15:14

Asociația Forumul Judecătorilor a transmis, luni, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o solicitare de apărare a independenței sistemului judiciar în urma atacurilor lansate duminică de liderul PSD, Liviu Dragnea, la adresa Justiției.

SHARE

„Discursul (lui Liviu Dragnea – n. red.) nu constituie o expresie a unei simple judecăţi de valoare, ci conţine afirmaţii factuale, concrete, care nu corespund realităţii (…) În plus, discursul conţine sintagme generalizatoare precum „justiţie selectivă” sau „justiţia … trebuie resetată”, care pot afecta grav încrederea cetăţenilor în actul de justiţie, acesta fiind plasat în sfera arbitrariului, a bunului plac sau a unui sistem nefuncţional, prin analogie cu sistemele tehnice, care ar necesita ştergerea şi reiniţializarea. Totodată, acest discurs este unul recurent, respectiv se repetă periodic, ciclic, de altfel prin Hotărârea Plenului CSM nr.779/04.07.2018 a fost admisă o cerere similară de apărare a independenţei sistemului judiciar, formulată de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, cerere însuşită de peste 1500 de judecători, procurori, magistraţi-asistenţi şi auditori de justiţie”, arată Forumul Judecătorilor în solicitarea transmisă CSM.

Citește și Dragnea, discurs periculos: Nu mai ezitați cu amnistia și grațierea

Liviu Dragnea a lansat, duminică, mai multe atacuri la adresa sistmemului judiciar, susținând că Adrian Năstase a fos condamnat pe nedrept și a mers la închisoare pentru a da un „exemplu societății”, dar și că există mii de oameni trimiși în judecată pe bază de probe falsificate. 

„Adrian Năstase a fost condamnat în România pe prejudiciu 0 (zero), adică ai pagubă zero, dar trebuie să mergi la puşcărie pentru a da un exemplu societății (...) Mii de oameni trimiși în judecată nevinovați, mii de oameni trimiși în închisoare pe probe falsificate, mii de oameni trimiși în închisoare de niște complete constituite nelegal. Mii de oameni care stau în continuare în procese, alții care stau în achetă, tot nelegal (...) Nu numai procurorii, și polițiștii judiciariști, care amenință martorii, pur și simplu-i amenință, de față cu avocații, nu mai au nicio jenă, nu mai au nicio jenă”, a declarat liderul PSD. 

Dragnea acuză și Comisia Europeană că nu este cu adevărat interesată de situația independenței judecătorilor, pentru că odată că aceștia sunt independenți, nu mai pot fi ”șantajați și amenințați”.

„Deci nu-i interesează (pe cei de la Comisia Europeană – n. red.) independența judecătorilor. Normal! Că dacă judecătorii sunt independenţi nu mai pot fi șantajați, nu mai pot fi amenințați, atunci – cum spunea și colegul meu mai devreme – apare speranța în România că te poţi duce în fața instanței și să zicem, prin absurd, măcar 5 din 10 să creadă că, dacă ești nevinovat, nu pățești nimic. Nu ca acuma, pentru că aici este … depinde unde apuci. Sunt și bancuri amare pe tema asta. Acești procurori și acești purtători de epoleți au frânt cu adevărat independența Justiției”.
Forumul Judecătorilor subliniază caracterul mincinos al declarațiilor făcute de Liviu Dragnea, ”afirmaţii factuale, concrete, care nu corespund realităţii”, dar și faptul că principiul independenței și imparțialității magistraților constă în obligația executivului și legislativului să se abțină de la adoptarea oricăror măsuri care ar putea submina independența judecătorilor.

Citește și Klaus Iohannis a cerut premierului Dăncilă agenda ședințelor de guvern

„Independența magistraților nu constituie doar o garanție a statului pentru înfăptuirea justiției, ci în egală măsură, un drept și o obligație a magistraților. Independența este privită ca „atribut al funcției, care îi permite judecătorului să acționeze în realizarea actului juridic și, mai ales, să decidă doar în baza legii și a propriei conștiințe, fără nici o subordonare sau influență”, mai precizează asociația.
Forumului Judecătorilor solicită Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența sistemului judiciar deoarece modalitatea de exprimare creează un dubiu greu de înlăturat cu privire la independența magistraților, iar abodarea liderului PSD nu poate fi circumscrisă libertății de opinie și afectează atât independența sistemului judiciar, cât și încrederea pe care, într-o societate democratică, organele judiciare și instituțiile din sistemul judiciar trebuie să o inspire opiniei publice.

De asemenea, forumul subliniază că rapoartele MCV amintesc constant faptul că ar trebui să se întreprindă măsuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici ce subminează independența justiției, nicidecum recomandarea că ar fi necesare asalturi ale politicienilor asupra judecătorilor și procurorilor din România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te