Dosarul certificatelor false de vaccinare: inculpaţii au profitat de reticenţa populaţiei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.10.2021 - 21:58
Dosarul certificatelor false de vaccinare: Inculpaţii au profitat de reticenţa populaţiei. / Foto: digi24.ro

Inculpaţii şi suspecţii din dosarul privind obţinerea de certificate false de vaccinare anti-COVID au profitat de reticenţa unei părţi a populaţiei în privinţa vaccinării anti-COVID şi au creat un veritabil circuit paralel de vaccinare fictivă, susţin procurorii.

SHARE

Potrivit unui comunicat postat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în acest dosar, în care au fost reţinute patru persoane, se fac cercetări cu privire la infracţiunile de dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals informatic şi uz de fals.

"Începând cu luna iunie 2021, inculpaţii şi suspecţii din prezenta cauză, profitând de reticenţa unei părţi a populaţiei în privinţa vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, coroborată cu dorinţa acesteia de a beneficia totuşi de avantajele oferite de certificatul de vaccinare COVID, în condiţiile noilor restricţii impuse de autorităţi, au creat un veritabil circuit paralel de vaccinare fictivă, în conivenţă infracţională cu personal medical din cadrul unui centru de vaccinare precum şi din cadrul mai multor cabinete medicale individuale ale medicilor de familie de pe raza judeţului Prahova, în scopul obţinerii de importante foloase materiale, punând, astfel, în pericol sănătatea populaţiei în condiţiile liberei circulaţii a persoanelor pretins vaccinate. Inculpaţii asigurau pentru persoanele interesate obţinerea adeverinţei care atestă vaccinarea inclusiv prin introducerea menţiunilor în baza naţională RENV, fără însă a se proceda la inocularea serului anti-COVID beneficiarilor", precizează anchetatorii.

Citește și: Alertă de călătorie „Level 4” în SUA: Nu călătoriți în România din cauza COVID-19

Procurorii au efectuat joi 17 percheziţii domiciliare şi la sediile centrului de vaccinare şi ale cabinetelor medicale individuale ale medicilor de familie vizate în cauză, fiind puse în aplicare 35 de mandate de aducere emise pe numele inculpaţilor şi suspecţilor din prezenta cauză.

Până la 1.000 de lei un certificat fals de vaccinare anti-COVID

Surse judiciare au precizat că suma maximă cerută pentru obţinerea unui certificat fals de vaccinare practicată în cadrul reţelei era de 1.000 de lei, fiind vorba în cauză despre zeci de beneficiari, însă numărul lor nu a fost încă stabilit.

Citește și: Știrea că anvelopele All-Season nu pot fi folosite iarna e FAKE NEWS. Vezi specificațiile

Patru persoane, între care trei asistenţi medicali, au fost reţinute, fiind prezentate cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Prahova, au menţionat sursele citate.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova-Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, precum şi din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie-Serviciul Judeţean Anticorupţie Prahova. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.