Donald Trump, probleme juridice tot mai mari. Cu ce acuzaţii se confruntă fostul preşedinte al SUA

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.07.2023 - 13:29
Donald Trump, probleme juridice tot mai mari - Foto: Profimedia Images

Fostul președinte Donald Trump se confruntă cu o mulțime de cazuri legale. De fiecare dată când cineva pare să concluzioneze, apare o altă cauză. Ultima e o investigaţie a Departamentului de Justiție, legată de revolta de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021.

SHARE

Trump continuă să-l învinuiască pe procurorul general al SUA, Merrick Garland , numind ancheta o vânătoare de vrăjitoare motivată politic.

Iată o privire de ansamblu asupra rechizitoriilor lui Trump, a celorlalte provocări legale cu care s-a confruntat și unde se află fiecare dintre ele. 

Donald Trump, probleme juridice tot mai mari

Trump a devenit primul fost președinte care se confruntă cu acuzații penale în luna martie, când a fost acuzat de un mare juriu din Manhattan pentru 34 de fapte de falsificare de gradul întâi a înregistrărilor comerciale, pentru presupuse plăți de bani către starul porno Stormy Daniels.

Cazul Stormy Daniels

Totul s-ar fi petrecut în timpul alegerilor prezidențiale din anul 2016.  Daniels, născută Stephanie Clifford, afirmă că a avut o aventură cu Trump, înainte ca acesta să devină președinte.

Fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, devenit criticul său, a fost condamnat în anul 2020m pentru coordonarea unei plăți de 130.000 de dolari, către Daniels. Trump a negat aventura.

Ancheta a fost începută de fostul procuror de district din Manhattan, Cyrus Vance Jr., care a transmis succesorul său, Alvin Bragg, ancheta, care a dus la rechizitoriu.

Cazul documentelor clasificate

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a semnat un ordin, în noiembrie, prin care îl numește pe Jack Smith consilier special, pentru a investiga încercările lui Trump de a anula rezultatele alegerilor prezidențiale din anuk 2020, conform United Press International

Garland l-a autorizat de asemenea pe Smith să investigheze crimele legate de confiscarea de către FBI a mii de documente, din stațiunea lui Trump, Mar-a-Lago, în august, în timp ce investighează posibila manipulare greșită a documentelor clasificate, luate cu el, în Florida, după încheierea președinției sale.

Avocații lui Trump au afirmat la acea vreme că documentele făceau parte din înregistrările sale personale, scutite de legile privind păstrarea înregistrărilor, și fac parte dintr-o negociere în curs cu Arhivele Naționale.

Citeşte şi: Înregistrări cu Trump vorbind despre păstrarea unui document secret, după încheierea mandatului

Smith a anunțat în iunie că un rechizitoriu înaintat de un mare juriu din Districtul de Sud al Floridei a fost desigilat, acuzându-l pe Trump de „încălcări ale legilor noastre, privind securitatea națională, precum și de participare la o conspirație de obstrucție a Justiției”.

Cazul intervenţiei asupra rezultatului alegerilor prezidenţiale din Georgia

În ianuarie, un mare juriu special din Georgia și -a finalizat ancheta asupra lui Trump și a aliaților săi, pentru o posibilă interferență în alegerile prezidențiale din 2020, ca urmare a apelului său din 2021, adresat secretarului de stat al Georgiei, Brad Raffensperger.

Trump i-a cerut acestuia să găsească voturi pentru el.

Citeşte şi: Mike Pence și-a anunțat candidatura la Casa Albă și îl va înfrunta pe fostul partener Donald Trump

"Tot ceea ce vreau să fac este asta. Vreau doar să găsesc 11.780 de voturi, adică unul mai mult decât avem noi. Pentru că am câștigat statul", a spus Trump, după pierderea alegerilor.

Marele juriu special a emis un raport secret, înaintat procurorului districtual al Ţinutului Fulton, Fani Willis, care a decis să constituie un alt mare juriu, pentru a analiza acuzațiile, la începutul acestei luni.

Cazul insurecţiei din 6 ianuarie, de la Colina Capitoliului

Nu se știu multe despre acest caz, în afară de ceea ce a spus Trump, în postarea sa de pe Truth Social, de marți, deoarece anchetele Departamentului de Justiție și ale Marelui Juriu sunt secrete.

Cu toate acestea, evoluţia vine după ce Comitetul Bipartizan al Camerei Reprezentanţilor a votat în unanimitate pentru a trimite Cauza Trump către Departamentul de Justiție, pentru potențiale acuzații penale.

Citeşte şi: Donald Trump a fost arestat. Fostul președinte al SUA riscă 400 de ani de închisoare

Comitetul a lansat de asemenea un raport de 845 de pagini, care îl numește ca fiind figura centrală care a stimulat mulțimea susținătorilor săi să asedieze Capitoliul, în încercarea de a preveni certificarea lui Joe Biden ca al 46-lea președinte al Statelor Unite.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te