Cristian Dide, activist civic care a devenit cunoscut mai ales prin mesajele anti PSD și anti Dragnea proiectate cu laser pe clădiri în timpul protestelor din 2017-2019, a fost arestat preventiv marți de Trbunalul Iași, la cererea DIICOT, pentru deținere și trafic de droguri.
Ce s-a întâmplat, de fapt? Cristian Dide, un militant pentru legalizarea și în România a consumului de canabis, dar și un critic acerb al inacțiunii DIICOT în ceea ce privește marile rețele de trafic de droguri, a cumpărat din străinătate și din România, on line, mai multe cantități de marijuana.
Două colete cu aces drog le-a trimis chiar către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, la sediul central din București și la Iași. Scopul său declarat a fost de a demostra autorităților că nu controlează deloc piața drogurilor din România.
Mai mult, Cristian Dide s-a autodenunțat, prin mesaje publice în care a explicat că timp de doi ani a achiziționat în mod legal, online, inclusiv din România produse din cânepă sau „cannabis” ce conțin cantități infime de THC, substanța halucinogenă din marijuana. Activistul a achiziționat produsele de la firme care le vând legal, inclusiv în România.
Deși a transmis public, în ianuarie acest an, că acțiunea sa are un scop pur civic, procurorii DIICOT au decis să acționeze în forță. Luni dimineață, Cristiana Dide a fost reținut în Gara de Nord, în trenul cu care urma să plece spre Iași.
În aceeași zi, anchetatorii au efectuat nouă percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov şi Călăraşi şi în Bucureşti, la sediile unor societăţi comerciale (magazine) şi la locuinţele unor persoane fizice suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi introducere în ţară de droguri de risc (canabis şi produse cu conţinut THC).
După ce l-au interogat timp de șase ore, procurorii au decis reținerea sa pentru 24 de ore, iar apoi Tribunalul Iași a încuviințat arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Acțiunea magistraților a stârnit furie în rândul societății civile. Mai ales că o măsură atât de dură - privarea de libertate - se ia, de obicei, când suspectul reprezintă pericol public. DIICOT nu a putut explica credibil care este pericolul public reprezentat de un activist care a anunțat că a trimis pachetele de marijuana către procurori și nu le-a consumat și nici nu a făcut trafic cu substanțe stupefiante.
Sora lui Dide: „Nu a deținut și nici nu a consumat vreodată substanțe ca cele primite de DIICOT”
„În România, tocmai s-a dispus arest preventiv de 30 de zile pentru un autodenunț din ianuarie, al unei persoane care a demostrat practic autorităților, printr-un gest de civil disobedience sau nesupunere civică în română, cât de ușor este să cumperi droguri ușoare și să le distribui.
Dispunere pe motiv de reiterare, adică, dacă omul este lăsat în libertate ar putea să demonstreze autorităților, din nou, în același act de protest, un lucrul care se întâmplă zilnic în sute de alte cazuri serioase. Deși, din ianuarie și până acum nu a reiterat această demonstrație, și nici nu a deținut și nici nu a consumat vreodată substanțe ca cele primite de DIICOT prin poștă”, a scris sora lui Cristian Dide, Ștefania, după arestarea activistului.
Aceasta consideră că decizia aparține unei justiții care nu are maturitatea și nici cunoștințele necesare să judece o problemă pe fond, pentru că judecători tineri sunt obtuzi și lipsiți de curaj sau viziune, pentru că nu mai există speranță.
„Este trist și stupefiant cât de departe este România de civilizație și de o gură de aer proaspăt. Țara nu mai are scăpare, și mi-aș dori să vadă și el lucrurile așa, și să își folosească potențialul într-un loc unde ar fi apreciat. Dar el va rămâne pe baricade, alături de toți ceilalți care sunt născuți să ducă lupte grele și să nu renunțe, cei care sunt născuți să schimbe mentalități.
Lui Mihai și tuturor celor ca el vă mulțumesc, căci confortul și ignoranța sunt droguri imense comparativ cu ce a primit DIICOT ca demonstrație, iar noi restul suntem prinși în ele și știm doar să scriem comentarii mai mult sau mai puțin malițioase și jignitoare, sau alții să propage știri false”, a menționat Ștefania Dide.
Lista produselor trimise de Dide la DIICOT
Asociația „Evoluție în Instituție”, condusă de Cristian Dide, a oferit mai multe detalii puțin cunoscute despre demersul realizat de acesta.
„Timp de doi ani a achiziționat în mod legal, online, inslusiv din România (de la firmele Ferma Domnița Maria și Original CBD SRL, între altele, care comercializează produse din cânepă sau ”cannabis”, în mod legal, în România), produse care conțin catități infime de THC, produse pe care Dide ulterior le-a retrimis integral DIICOT, însoțite de scrisori conținând toate datele lui de identificare, inclusiv adresa, el atrăgând astfel atenția asupra practicilor discreționare și absurde ale angajaților acestei instituții în lupta cu ”crima organizată”.
Dide a documentat întregul fir al acțiunii sale de protest, a filmat toate recepționările și trimiterile de colete, ba chiar a trimis DIICOT inclusiv facturile și bonuri fiscale de achiziție”, arată organizația.
Cannabisul este legalizat în mai multe state UE și din SUA. În România, încă este considerat drog de risc.
„DIICOT nu a făcut nimic, timp de doi ani, nu l-a contactat niciodată pe Dide sau asociația noastră, Evoluție în Instituție, pe care el o conduce. DIICOT a primit totul pe tavă de la Dide, care le explica cu subiect și predicat că ei, DIICOT, își fac de fapt așa-zisa treabă într-o distopie Kafkaescă.
Deși a trimis aceste pachete însoțite de scrisori la mai multe sedii DIICOT din țară, doar DIICOT Iași a făcut ceva. Și ce exact? A oprit un tren în care se afla Dide în plin câmp, în plină noapte (noaptea dinspre 21 spre 22 noiembrie). L-a ridicat cu mare tamtam pe Dide, l-a plimbat prin toată țara cu nino-nino, ba la București la percheziții acasă, ba la Iași în arest.
Cristian-Mihai Dide se află în acest moment, pentru activism civic într-un stat membru UE, în arest pentru 30 de zile. Asta fără să fi fost judecat, și doar pentru ca a atras atenția autorităților de cât de ușor este să cumperi în România ceea ce ei etichetează ca fiind ”droguri de risc””, menționează asociația.
Produsele comandate și retrimise de Cristian Dide la DIICOT sunt, potrivit procesului verbal din dosarul penal: 56,81 grame fragmente vegetale în care s-a pus în evidență THC, 0,94 Rezină de canabis”, 98,0 mililitri lichid care conține cannabis.
DIICOT și marile rețele de trafic de droguri
Arestarea preventivă a lui Cristian Dide vine în contextul în care, în ultimii ani, DIICOT a fost implicată în mai multe scandaluri privind incapacitatea sa de a descoperi marile rețele de trafic de droguri din România.
În vara lui 2019, o tonă de cocaină au ajuns pe plajele românești de la Marea Neagră, dintr-o operațiune mai amplă de trafic de droguri. Drogurile au fost descoperite de localnici, pe plajă, după ce o barcă cu aceste produse a naufragiat.
Scandalul a pornit în momentul în care s-a aflat public că sistemele de supraveghere video la mare distanță amplasate pe coasta Mării Neagră au căzut parțial de cel puțin trei ori în perioada când drogurile descoperite în aprilie pe litoral și în apa mării au intrat în România.
DIICOT mai este acuzat de organizațiile non-guvernamentale de profil că tolerează traficul de carne vie, România fiind prima țară din UE ca sursă de femei exploatate în scop sexul, de rețele ample de proxeneți.
În acest context, avocații care au urmărit arestarea preventivă a lui Cristian Dide consideră acțiunea una abuzivă, pentru că procurorii au analizat dosarul în așa fel încât să-l expună public pe activist, unul dintre criticii acestei structuri. În realitate, atât timp cât demersul a fost unul public, iar Cristian Dide l-a documentat transparent, nu ar exista un pericol public. Din contră.