500 de procurori au semnat o „declarație de independență” după decizia CCR în cazul Kovesi

DE Newsweek România | Actualizat: 31.05.2018 - 21:52

Documentul semnat de cei 500 de procurori este susținut nominal de sute de judecători și de auditori de justiție din toată țara.

SHARE

Nu mai puțin de 500 de procurori din cei 1.800 câși sunt în România au semnat, astăzi, o „declarație de independență”, după ce CCR s-a pronunțat, în 30 mai, în privința revocării șefei DNA, hotărâre care are efecte asupra carierei tuturor procurorilor. Documentul semnat de cei 500 de procurori este susținut nominal de sute de judecători și de auditori de justiție din toată țara. 

În conformitate cu rolul constituțional

În documentul semnat de magistrați se face referire la mai multe standarde internaționale, printre care Principiile Națiunilor Unite privind rolul procurorului sau Raportul Comisiei de la Veneția privind standardele europene în ceea ce privește independența sistemului judiciar, adoptat la data de 17-18 decembrie 2010. 

„Activitatea noastră se va derula întotdeauna în conformitate cu rolul constituțional prevăzut de art. 131 alin. (1) din Constituția României, apărând interesele generale ale societății, ordinea de drept precum și drepturile și libertățile cetățenilor. Respectăm competențele ministrului Justiției privind politica penală a statului precum și atribuțiile concrete în anumite domenii, dar aceste competențe nu validează în niciun fel implicarea factorului politic în modul de instrumentare și soluționare a cauzelor penale. Ministrul Justiției nu are  și nu va avea nicio implicare și niciun rol în activitatea noastră profesională ori în vreo cauză penală sau civilă pe care o avem spre soluționare sau la care participăm în calitate de reprezentanți ai Ministerului Public.”

CSM, singurul garant

În aceeași declarație de principiu se mai arată că „singura instituție care gestionează cariera procurorului și singurul garant al independenței procurorilor este Consiliul Superior al Magistraturii, conform art. 1 alin. (2) din Legea 304/2004, ministrul Justiției neavând și neputând să aibă niciun fel de rol sau implicare în cariera individuală a procurorului, acest principiu neputând să fie modificat prin inserarea unei alte sintagme în decizia Curții Constituționale, instituție ce nu are competență de legiferare pozitivă. Atragem atenția că evaluarea profesională a procurorilor și modalitatea de accedere în funcție trebuie să aibă la bază sistemul meritoriu, condiții și reguli clare și transparente și lipsa arbitrariului.”

În finalul declarației semnate de cei 500 de procurori, aceștia solicită „tuturor instituțiilor abilitate și tuturor factorilor de decizie să respecte principiile de funcționare ale Uniunii Europene. (...) Atât Recomandarea Consiliul Europei, cât și Raportul Comisiei de la Veneția subliniază necesitatea de a asigura proceduri transparente și corecte, fără influențe politice, în ceea ce privește accederea în profesie, sistemul de promovare și activitatea procurorului. Astfel, procedurile care garantează o selecție corectă a procurorilor și cele care protejează procurorul de la o revocare arbitrară constituie aspecte importante în garantarea independenței procurorului. Nu există niciun beneficiu în crearea unui sistem în care doar aparent procurorul este independent dacă acțiunile practice tind spre o implicare a factorului politic în activitatea judiciară.” 

_______________

Foto: Inquam Photos / George Calin

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te