Victor Ponta cere să rămână doctor pentru că a câștigat 350.000 euro din avocatură prin fraudă

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.02.2023 - 17:27
Victor Ponta - Foto: INQUAM PHOTOS / Cornel Putan

Victor Ponta cere în instanță să își ia înapoi titlul de doctor bazându-se pe o decizie controversată a CCR. Culmea tupeului, Ponta cere să rămână cu titlul de doctor pentru că a câștigat prin fraudă sume imense de bani.

SHARE

În 2012, prestigioasa revistă Nature arăta că premierul de la acea oră, Victor Ponta, a plagiat ordinar în teza sa de doctorat. După numeroase tergiversări și după ce miniștrii ai Educației din guvernele pe care le-a condus s-au opus procesului de invalidare a titlului de doctor, Ponta a rămas fără această distincție.

La 8 ani de la dezvăluirile Nature, în 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv cererea prin care fostul premier Victor Ponta a solicitat anularea ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a fost retras în anul 2016 titlul de doctor în drept.

Pe 1 august 2016, ministrul Educaţiei la acea vreme, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului ştiinţific de doctor în drept în cazul lui Victor Ponta.

"Se retrage titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin Ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nr. 5.663 din 15.12.2003", se arăta în ordinul emis de Mircea Dumitru.

Ordinul ministrului Educaţiei a venit ca urmare a deciziei luate de CNATDCU în data de 27 iulie 2016, prin care s-a confirmat că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat.

Se agață de o decizie CCR

Curtea Constituțională a decis, în 2022, că retragerea titlului de doctor poate fi făcută de Ministerul Educației doar în cazul în care acesta „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.
În motivarea CCR se arată că desființarea diplomei de doctor, un act cu caracter administrativ, “se realizează prin revocare atunci când aceasta nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte, iar prin anulare atunci când aceasta a intrat în circuitul civil și a produs efecte”.

Ponta zice că titlul de doctor îi poate fi retras doar în instanță deoarece a produs efecte juridice. În cazul lui Ponta efectele juridice sunt sutele de mii de euro câștigate din avocatură. Doar că Ponta a intrat în avocatură, exclusiv, pe baza titlului de doctor. Adică, prin fraudă.

Sursa AICI

Acesta e contextul în care Ponta a înaintat o acțiune în sintanță pe baza decizie CCR care are primul termen în aprilie. „Vreau să arăt că ministrul Educației Mircea Dumitru în 2016, din motive strict personale legate de dosarul lui de la Securitate, a comis o ilegalitate împotriva mea. Recâștigarea titlului de doctor nu-mi folosește la nimic, nu sunt angajat la stat, nu sunt cadru univeristar, nu are niciun efect și nu am avut niciodat vreun spor de salariu pe baza acestui titlu. 

(...) Este o decizie a Curții Constituționale de anul trecut care spune foarte clar că un act administrativ, în cazul de față acordarea titlul de doctor, care a intrat în circuitul civil și a produs efecte la mai mult de un an nu poate fi retras printr-o decizie administrativă, adică prin actul ministrului Mircea Dumitru”, spune cu uluitor tupeu Victor Ponta pentru hotnews.ro

Cum traducem ce zice Ponta

Ponta spune că în cazul lui acordarea titlului de doctor a produs efecte și, astfel, titlul de doctor trebuie retras prin decizie a instanței. Așa este. Doar că, efectele produse sunt sumele de bani enorme pe care Ponta le-a câștigat din avocatură.

Iar în avocatură Ponta a intrat prin farudă.

Ponta a fost înscris în Baroul București și a primit drept de liberă practică fără să dea un examen complicat. Așa cum mi-a confirmat, în exclusivitate Baroul București, Victor Ponta a devenit avocat fără concurs, pe baza titlului de doctor obținut prin plagiat.

“Vă aducem la cunoștință că domnul avocat Ponta Victor Viorel a fost primit în profesie la data de 01.02.2005. Primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispozițiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluționării cererii de primire. Cu considerație, prodecan Ion Dragne”, mi-a transmis Dragne.

Legea la care face referire Baroul București spune următoarele:

Art. 16. – (1) Primirea în profesie se obţine pe baza unui examen organizat de barou, conform prevederilor prezentei legi şi ale statutului profesiei.

(2) La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor în drept; b) cel care până la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani şi dacă nu i-a încetat activitatea din motive disciplinare care îl fac nedemn pentru profesia de avocat“.

Concluzie: potrivit Baroului București, Ponta a intrat în profesia de avocat pe baza art.16, aliniatul 2, litera a), adică pe baza diplomei de doctor în drept.

Ponta a ocolit un examen la care, în 2009, au căzut 650 din cei 950 de candidați.

Se folosește de fals intelectual

Intrând în profesia de avocat pe baza unui plagiat – care poate fi considerat un fals intelectual -, premierul a avut și alte  beneficii, câștigând importante sume de bani, dar și prestigiu universitar.

Astfel, potrivit propriei declarații de avere, cabinetul de avocatură al premierului a câștigat până în martie 2010 (ultima declarație de avere în care Ponta declară venituri de pe urma cabinetului său de avocatură) suma de 350.000 de euro.

Doar în 2009, spre exemplu, a câștigat 200.000 de euro din avocatură

A câștigat bani  șide pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană, unde, între octombrie 2002 şi martie 2007, a fost lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal.

Suma totală câștigată de premier de pe urma activității sale didactice este de 110.000 de lei, adică 26 de mii de euro. Un an mai târziu a câștigat de la aceeași universitate 26.000 de lei.

Istoria unui plagiat

7 ianuarie 2005: Victor Ponta devenea avocat în Baroul Bucureşti.

18 iunie 2012: Revista științifică „Nature“ publică un articol în care arată că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat.

29 iunie 2012: Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare decide că lucrarea de doctorat a premierului este un plagiat.

1 iulie 2012: Victor Ponta: Acuzația de plagiat este o „execuţie mafiotă”, nu voi renunţa la titlul de doctor şi nici nu voi demisiona.

19 iulie 2012: Consiliul Național de Etică (din cadrul Ministerului Educației) decide că premierul nu a plagiat.

20 iulie 2012: Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti confirmă faptul că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat 115 pagini din 297.16 decembrie 2014: Premierul Victor Ponta anunță că intenționează să renunțe la titlul de doctor.

29 decembrie 2014: Guvernul dă o ordonanță care să permită titularului unui doctorat să renunțe unilateral la această distincție.

2016: Verdict final al CNATDCU: Victor Ponta a plagiat

Iulie 2020: Ponta rămâne fără titlul de doctor în drept. Decizia Instanței Supreme este definitivă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te