Povestea unui milion € pe care UE se chinuie să-l recupereze de la Agenția Națională pentru Romi

DE Petru Zoltan | 04.11.2020 - 12:27
Curtea de Conturi cere RON-i de la Romi/FOTO: facebook.com

Agenția Națională pentru Romi este acuzată de Curtea de Conturi a României că a făcut un prejudiciu de aproximativ 4,2 milioane lei, pagubă rezultată din implementarea deficitară a două proiecte POSDRU.

SHARE

Pentru a recupera banii fraudați, Curtea de Conturi a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1.

Premierul României coordonează, prin Secretariatul General al Guvernului, Agenția Națională pentru Romi, instituție guvernamentală condusă de președintele Daniel Rădulescu cu rang de secretar de stat. Director de cabinet este Iulian Paraschiv, pe care procurorii anticorupție l-au acuzat de deturnare de fonduri europene, spălare de bani, dar și de influențarea declarațiilor martorilor în dosarul de corupție al fostului deputat Nicolae Păun.

Curtea de Conturi a sesizat Parchetul

Curtea de Conturi a României a transmis, la solicitarea Newsweek România, că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 în legătură cu fraudarea fondurilor din două proiecte europene implementate de Agenția Națională pentru Romi.

În primul caz s-a menționat un prejudiciu adus bugetului de stat în cuantum de 2.911.705 lei, fraudă constată în anul 2015.

Cel de-al doilea caz privește o altă fraudă, de 1,22 milioane lei, rezultată tot din implementarea unui proiect european și constatată în anul 2016.

În total, prejudiciul se ridică la aproximativ 850.000 euro. Oficialii Curții de Conturi au cerut șefilor Agenției Naționale să recupereze suma dar, pentru că aceștia nu au pus în aplicare dispozițiile inspectorilor de conturi, au sesizat parchetul.

Nu au știut cum funcționează proiectele europene”

Daniel Rădulescu a fost numit în funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Romi de premierul Sorin Grindeanu, în aprilie 2017.

Contactat de Newsweek România, Daniel Rădulescu a declarat că cele două spețe au fost trimise la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 pentru că inspectorii de la Curtea de Conturi au considerat că nu s-a făcut nici un demers pentru recuperarea prejudiciului de la persoanele vinovate.

Cel puțin pe mandatul meu, mi-am făcut datoria până la capăt. Încă suntem în litigii cu persoanele care au făcut presupusul prejudiciu. Am reglat contabilitatea, tot, tot. Noi pregătim până pe 15 noiembrie un raport cu privire la stadiul implementării măsurilor dispuse de Curtea de Conturi. Eu nu am avut oameni. Un an și jumătate nu am avut contabil la ANR”, a spus Daniel Rădulescu.

Tot el a mai menționat că cele două prejudicii constatate de Curtea de Conturi nu ar fi conforme cu realitatea. „Cele două sume sunt prejudicii pe fonduri europene, pe POSDRU, prejudicii care sunt și nu sunt în același timp. Cei care au făcut controlul nu au știut cum funcționează proiectele europene. S-au bazat doar pe certificatele fiscale emise de ANAF, unde spuneau că sunt niște creanțe pe care trebuie să le plătim”, a mai menționat Rădulescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te