Rechinul de Bănie, naturalizat în apele din Playa del Carmen

DE Petru Zoltan | Actualizat: 27.02.2021 - 12:34
VICTIMĂ „Rechinul“ a organizat o conferință de presă în Cancun, în martie 2020, ca să se plângă că este victima Poliției

În țara în care traficul de droguri și de arme sunt fenomene atroce, un român a reușit să-și impună afacerea ilegală.

SHARE

Zeci de români captivi în aeroportul din Cancun, Mexic, într-un arest neoficial, fără mijloace de comunicare și dormind patru nopți pe jos. Nu s-a întâmplat în anii ʼ90, ci la începutul lui 2021. 

„Beneficiari“, cetățeni ai unui stat al Uniunii Europene. Ministerul Afacerilor Externe român s-a mobilizat greu și, când a comunicat pe subiect, a dat mai degrabă senzația că nu are niciun instrument diplomatic la îndemână. 

În România, însă, întrebările curgeau. Iar stupoarea era evidentă: cum e posibi ca niște oameni dintr-un stat UE, care se duc în vacanță, să fie tratați astfel?

Scandalul s-a stins după nici o săptămână, natural: românilor li s-a permis să își continue călătoria. Iar o știre ca o notă de subsol, pierdută de toată lumea din vedere, spunea că patru cetățeni români au fost reținuți. 

Cine erau, de ce au fost reținuți de autoritățile mexicane, ce urmează – doar întrebări retorice.

În spatele acestor știri și a indignării de o săptămână, însă, stau istorii infracționale care ne arată și cum se vede din partea cealaltă, de peste ocean, România.

Pentru locuitorii din Cancun, de exemplu, românii sunt cei care au dat buzna în orașul lor acum aproape zece ani și au construit o bandă de furturi de sute de milioane de dolari de pe cardurile turiștilor.

Capul bandei, Florian Tudor, de exemplu, este mai cunoscut acolo ca „El Tiburon“ (rechinul). Nu ar fi ajuns așa de cunoscut dacă pentru destructurarea rețelei lui nu ar fi fost nevoie inclusiv de FBI-ul din statul federal vecin, SUA.

Și poate că nici asta nu i-ar fi adus o notorietate extremă dacă doi politicieni din regiune nu ar fi fost acuzați public de legături cu banda „Rechinului“ român. 

Iar din Mexic se văd și miile de tentative ale unor români de a intra în SUA ilegal, via Cancun. Se întâmplă de cel puțin zece ani.

Ca de multe alte ori, însă, deși banii acestor interlopi se spală în România, procurorii din statul UE indignat de cum îi sunt tratați cetățenii se mișcă greu. Uneori, suspect de greu. Suspect, așa cum devine orice român inclusiv în Mexic, o țară infestată de corupție și criminalitate. 

Citește dosarul integral despre Olteanul care a speriat Mexicul

 

Din Craiova la Cancun

Gărzile de corp ale lui Florian Tudor

Asasinarea lui Marcu

Imperiul din Cancun, destrămat de FBI

Bancomate în Cancun, blocuri în Craiova

„Rechinul“ avea tot: bancomate, carduri, „carderi“

Cine era „electronistul“ rețelei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te