EXCLUSIV Licitația Ministerului Apărării pentru baterii de coastă a fost blocată

DE Petru Zoltan | Actualizat: 08.07.2019 - 17:34
Sisteme de rachete MBDA/FOTO: newsroom.mbda-systems.com

Licitația pentru achiziționarea bateriilor de coastă, în valoare de 137 de milioane de euro, a intrat în impas după ce francezii de la compania MBDA, singurul competitor rămas în cursă, a solicitat schimbarea termenilor contractului.

SHARE

Sursele Newsweek România din Ministerul Apărării Naționale susțin că, în prezent, licitația este blocată pentru că gupul MBDA a depus o ofertă neconformă, care nu respectă termenii negociați cu Armata Română. În cazul în care nu vor retrage actuala ofertă, licitația riscă să fie suspendată.

Blocarea acestei licitații nu este chiar o surpriză pentru Armată. La finalul anului 2018, licitația a fost suspendată fără explicații, exact înainte de a fi finalizată lista cu firmele acceptate în competiție.

Garantat de Fifor

Afacerea bateriilor de coastă a fost promovată la începutul lunii iulie 2018 de ministrul de atunci al Apărării, Mihai Viorel Fifor, în urma unei vizite efectuate în Franța.

Pe 28 mai 2018, Fifor s-a întâlnit cu omologul francez, Florence Parly, după ce șefii Airbus Helicopter au amenințat că ar putea înceta activitățile de producție în România.

Directorul general al Airbus, Bruno Even, spunea atunci că aşteaptă o poziţionare fermă din partea României în legătură cu achiziționarea elicopterelor de la grupul franco-german, astfel încât să poată fi utilizată linia de asamblare a elicopterului de transport H215 de la Ghimbav.

Reîntors din Franța, Fifor a emis, în numele MApN, un proiect de Hotărâre de Guvern, asumat ulterior de premierul Viorica Dăncilă, prin care se dorea achiziționarea instalațiilor mobile de lansare a rachetelor antinavă. Adică baterii de coastă. Valoarea contractului a fost estimată la 137 de milioane de euro.

Contract pentru MBDA

La licitația pentru atribuirea contractului s-au înscris mai multe firme, dar majoritatea nu au obținut avizele de securitate. Singura firmă care s-a calificat în finala pentru atribuirea contractului a fost compania franceză MBDA. Cu câteva săptămâni înainte de atribuirea contractului, compania franceză s-a răzgândit și a solicitat modificarea termenilor contractului.

Ceea ce i-a contrariat pe șefii de la Departamentul pentru Înzestarea Armatei (DpA), după cum a arătat o sursă din MApN, sub protecția anonimatului: "În prezent, licitația este blocată.

În cazul în care grupul MBDA nu respectă termenii prevăzuți în caietul de licitație și negocierea cu Departamentul, licitația va fi suspendată sau anulată. Oferta prezentată nu poate fi acceptată pentru că încalcă legislația în vigoare legată de achizițiile publice. Cel mai probabil, o să se ajungă la anularea licitației, dacă nu MBDA nu va reveni asupra propunerii neconforme."

Fifor vrea iar la Apărare

Mihai Viorel Fifor a fost schimbat din funcția de ministru al Apărării pentru că ar fi semnat o scrisoare prin care îi cerea demisia lui Liviu Dragnea. Scrisoare a fost promovată de grupul condus de Gabriela Firea Pandele, Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu.

Chiar dacă a negat că ar fi semnat scrisoarea, în dreptul numelui său, în tabelul disidenților, apărea o semnătură. Fifor nu a avut curajul să dea ochii cu Dragnea, motiv pentru care a plecat într-o delegație în SUA. Fostul său șef, Liviu Dragnea, nu l-a iertat și l-a schimbat din funcție.

Ulterior, Fifor a fost tras pe linie moartă. A revenit în rândurile șefimii pesediste după ce Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare: în urma alegerilor interne, a ajuns secretar general al PSD. Funcție din care speră să ajungă din nou în fruntea Ministerului Apărării Naționale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te