Dan Voiculescu a revenit în atenția opiniei publice zilele trecute când a anunțat că a terminat Facultatea de Teologie la 77 de ani. El a postat pe blogul personal o serie de imagini și povețe. Din ceea ce scrie, se vrea smerit și gata să înțeleagă tainele ascunse ale vieții. Vezi AICI
Cum a înstrăinat Dan Voiculescu 800.000.000 lei înainte să fie închis. Se pretinde pensionar sărac
În realitate, dan Voiculescu și-a pus cu dibăcie și din timp averea de sute de milioane la adăpost.
După condamnarea sa din 2014, ANAF nu a putut recupera decât o parte neînsemnată din cele 60 de milioane de euro pe care și le-a însușit ilicit. Azi, Dan Voiculescu se pretinde un pensionat sărtac de la care ANAF nu mai poate recupera 52 milioane de euro.
Intrarea în politică
Dan Voiculescu a fondat trustul Antena dar și o serie de alte companii, iar în 2004 a devenit senator.
În 2007, el a demisionat din Senat sub pretextul că nu i-au fost votate niște proiecte legislative.
Dan Voiculescu a negat că hotărârea sa ar avea legătură cu faptul că, în 2006, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit că a făcut poliţie politică în vremea regimului Ceauşescu.
Înstrăinarea acțiunilor
În același an își pune averea la adăpost El renunță la acțiuni de 800.000.000 de lei.
El a înstrăinat acțiuni în valoare de 234 milioane de lei în favoarea Cameliei și a Corinei Voiculescu, cele două fiice ale sale. Către aceleași persoane a întrăinat acțiuni la Antena 1 în valoare de 356 milioane de lei. De asemenea,a înstrăinat acțiuni în valoare de 152 milioane de lei de la Intact Production.
Alte acțiuni în valoare de 100 milioane de lei la diverse companii printre care SC. CCAI SA, Editura Intact sau Rombell Securities au fost înstrăinăte către fiicele sale.
Revine senator în 2008
Dan Voiculescu e reales senator în 2008. Demisionează, din nou, în anul 2012 pentru a prelungi procesul penal în care era urmărit.
Senatorul Dan Voiculescu şi-a dat luni, 25 iunie 2012, demisia din funcţia senator pentru a mai prelungi procesul penal în care este judecat pentru fapte de corupţie după ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA, declarau pentru România liberă surse judiciare.
Este ales pentru a treia oară senator în 2013.
La data de 9 decembrie 2012 a câștigat funcția de senator pe colegiul nr. 8 București. Și-a dat demisia din această funcție la data de 28 ianuarie 2013. Demisia sa determină mutarea procesului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care este inculpat Dan Voiculescu de la instanța supremă, competentă să judece parlamentari, la Tribunalul București.
Condamnat, dar rămâne cu banii
Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 8 august 2014, în dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, şi pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare. În acest dosar, prejudiul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro, instanţa dispunând confiscarea mai multor imobile apaţinând inculpaţilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco.
În iulie 2017, Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis punerea de îndată în libertate a lui Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, astfel, contestaţia Parchetului la decizia Judecătoriei Sectorului 5 de eliberare condiţionată.
La începutul anul 2023, într-un răspuns exlusiv pentru Newsweek România, ANAF a anunțat că mai are de recuperat 52 milioane de euro de la Dan Voiculescu. Pe larg, mai jos
Citește și: Dan Voiculescu ține lecții de cumpătare de la Muntele Athos. Datorează statului român 52.000.000 €
În 2018, Dan Voiculescu a cerut executarea silită a ANAF încă din 2018, invocând faptul că instiuția i-a impus o poprire pe contul în care își încasează pensia într-un procent mai mare decât cel legal.
A câștigatm, astfel că ANAF îi datotează 63.000 pentru că i-a „executat silit” prea mulți bani din pensie.
Concluzie: Dan Voiculescu și-a pus averea la asăpost cu mult înainte să fie condamnat. Azi, ANAF nu îi mia pot lua cele 52 de milioane de euro pe care Voiculescu și le-a însușit ilegal.
Citește și: Voiculescu vrea să-i crească statul pensia cu 40% ca să poată plăti 52 milioane € furați de la stat