Monopolul pe depozitarea gunoiului produs de București e asigurat de Eco Sud SA, o companie controlată de doi români asociați cu patronul celei mai mari gropi de gunoi din Europa- Malagrotta.
Citește și: Prietenie. Bica este angajată în Italia la firma interpușilor Elenei Udrea. Și-a închis restaurantul
Numele lui este Manlio Cerroni, un italian judecat pentru trafic ilegal de deșeuri, otrăvire a apei și dezastru ecologic.
Groapa din Vidra
Vidra e un sat la o aruncătură de băț de București. În apropierea satului se află singura groapă de gunoi unde sunt depozitate deșeurile menajere din București și din împrejurimi.
Groapa se află la 10 minute distanță de o altă localitate cunoscută pentru poluarea pe care o produce - Sintești. Aici sunt arse în mod constant deșeuri industriale de către locuitori pentru un profit rapid.
Citește și: Vlasov, la „locul crimei”. Vrea să controleze iar Camera de Comerț căreia are să-i dea 10.000.000€
Dar în timp ce oamenii care ard deșeurile se îmbogățesc, milioane de locuitori respiră un aer îmbâcsit, un miros înțepător care traversează cartierele bucureștene.
Românii dețin aproape jumătate din piața de salubritate din România.
Un amănunt care nu îi împiedică pe proprietarii Eco Sud să împiedice prin orice mijloc competiția. Atacă furibund inclusiv proiecte private concurente, dar și un proiect public în stadiu incipient.
Șapte primării din București s-au unit ca să dezvolte un centru integrat de management al deșeurilor, care să acopere tot traseul de la colectare până la sortare și depozitare.
Fără acesta, Bucureștiul se sufocă în maxim trei ani, susțin experții consultați pentru acest subiect.
Pescărușii
Milioane de români pleacă anual cu mașina în concedii în Bulgaria și Grecia. Fug spre tărâmuri cu servicii mai bune și mai ieftine, cu plaje cu nisip fin, deasupra cărora se aud pescăruși zgomotoși.
Folosesc invariabil ieșirea din București spre vama din Giurgiu. Același drum te poartă și către alți pescăruși, care dau târcoale în număr extrem de mare deasupra gropii de gunoi de la Vidra.
După ce părăsești drumul către vama Giurgiu ajungi pe autostrada mașinilor de gunoi.
Un drum plin de gropi pe care abia își fac loc două camioane unul lângă altul.
De îndată ce zărești muntele de gunoaie și stolurile de pescăruși de deasupra ești izbit de o duhoare grea. Persistentă. Nu scapi de ea mult timp după ce ai părăsit locul.
La intrare e vânzoleală mare. Un portar vigilent scrutează fiecare mișcare, iar camioane de gunoi și câteva basculante se urcă pe munții de gunoaie de 50-60 de metri înălțime.
Vidra a rămas singura groapă de gunoi a Bucureștiului. La nivelul actual de exploatare, în maximum trei ani, dă pe afară, iar împrejurimile se vor îneca în propriile gunoaie.
Vecinii de la Sintești
Peste drum de groapa de gunoi și de o cale ferată, la 10 minute de mers cu mașina, se află Sintești. Un sat devenit celebru pentru că aici, ani la rând, au fost arse diferite deșeuri industriale. Arderea lor înlocuiește reciclarea. Primul este un proces ieftin și extrem de nociv pentru populație - care reclamă periodic că, din această cauză, aerul este uneori irespirabil în București.
Al doilea proces este scump, dar benefic.
La una din intrările din Sintești o mașină de jandarmerie și una de poliție sunt staționate probabil ca să preîntâmpine apariția unor noi incendieri controlate de cauciucuri uzate sau cabluri.
Strada principală a Sinteștiului este străjuită de case impozante cu turnulețe. Specifice cetățenilor români de etnie rromă.
La poarta multor case se află autoturisme mai noi sau mai vechi. Însă, invariabil, o dubă învechită cu care e transportat fierul vechi, dar și alte deșeuri.
Oamenii de la Eco Sud
Oficial, afacerea Eco Sud SA este o afacere pur românească: Elena Șontelecan are pachetul majoritar de acțiuni (65%), iar Cristina Georgescu - 35%.
Citește și: Italia, paradisul infractorilor români. Legi blânde, avocați scumpi. Magistrați înțelegători
Sunt cele două proprietare ale acestei afaceri care, conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, a generat anul trecut o cifră de afaceri de 201 milioane lei, adică aproape 40 de milioane de euro. Profitul net a fost pe măsură - 43 milioane de lei.
La doar 27 de ani, doamna Șontelecan, pe atunci cu numele de fată, Ilie, înființa împreună cu sora domniei sale, Irena, 31 de ani la acel moment, compania Eco Sud.
Aceasta din urmă este încă prinsă în vastul păienjeniș al companiilor care gravitează în jurul Eco Sud SA, a celor care controlează din umbră această societate și a unui număr important de cetățeni italieni.
Ulterior, în acționariatul firmei au intrat Georgescu Cristina, la 26 de ani și Iliescu Andreea Maria, la 29 de ani.
Ultima este acum expertă în cadrul Primăriei Municipiului București. Cu care Eco Sud este în conflict deschis.
Este și soția lui Bogdan Radu Iliescu, patronul companiei de turism Intertour Voyage. Și fost administrator al Eco Sud SA.
Însă, proprietarii afacerii nu sunt una și aceeași persoană cu cei care o controlează din umbră. Și nici cu cei care o conduc.
Conform datelor de la Registrul Comerțului, beneficiarii reali ai Eco Sud SA sunt Șonteleca Elena și Marcu Irene.
Șontelecan este acționarul majoritar al companiei. Cea de-a doua este sora acesteia, care s-a retras din acționariat, dar e prezentă în păienjenișul de firme care gravitează în jurul Eco Sud SA.
Alți beneficiari reali ai companiei sunt două nume care nu apar deloc în actele oficiale ale companiei: Bogdan Ștefănescu Marius și Nicolae Ninel Caval.
Conform legii spălării banilor, “prin beneficiar real se înţelege orice persoană fizică ce deţine sau controlează în cele din urmă clientul şi / sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia / căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacţie, o operaţiune sau o activitate”.
Adică păpușarii din spate. Cei care nu apar oficial în acționariat.
Bogdan Ștefănescu este prezent la toate întâlnirile importante care implică afacerile acesteia.
Nu dă cărți de vizită, dar se prezintă ca manager al acesteia.
Nu are prezență publică, nu găsești nicăieri o fotografie cu domnia sa.
La fel și Nicolae Caval.
Eco Sud Compania este administrată de Adrian Mirel Scarlat. O prezență constantă de 10 ani în diferite poziții ale companiile celor doi.
Legături cu patronul celei mai mari gropi de gunoi din Europa
Atât Ștefănescu, cât și Caval, și-au început afacerile în salubritate alături de un cetățean italian celebru. Manlio Cerroni.
Acesta a fost timp de 40 de ani patronul celei mai mari gropi de gunoi din Italia. Și din Europa. Malagrotta.
Acum este trimis în judecată de justiția italiană pentru trafic ilegal de deșeuri, otrăvire a apei și dezastru ecologic.
În paralel cu afacerile sale din Italia, Cerroni și-a deschis afaceri și în România.
Direct. În nume propriu. Sau prin intermediul unor apropiați de-ai săi. Un întreg pluton de cetățeni italieni care au descoperit gustul dulce amar al afacerilor românești.
Cerroni apare în 2002 asociat și administrator al companiei Lea International Impex SRL.
Trei ani mai târziu, este administrator al companiei Systema Ecologic SRL.
Cele două companii sunt din București. Au un numitor comun. Chiar mai multe.
Cel mai important: ambele se ocupau cu colectarea deșeurilor nepericuloase.
Al doilea: Systema Ecologic SRL a deținut ani la rând pachetul majoritar de acțiuni al Lea Impex International SRL.
Al treilea: în ultima companie fuseseră asociați cei doi oameni de afaceri români care controlează Eco Sud: Bogdan Ștefănescu Marius și Nicolae Caval Ninel. Dar și Eco Sud direct.
Practic, un păienjeniș de firme care își schimbă acționariatul cu aceeași oameni. De peste 20 de ani.
Nici cei doi beneficiari reali ai companiei și nici administratorul acesteia nu au răspuns întrebărilor Newsweek România referitor la relațiile cu italianul Manlio Cerroni, nici referitor la practicile Eco Sud de a-și șicana competiția etc.
O altă companie, aceleași interese.
Systema Ecologic a fost înființată în 1999 de aceiași Bogdan Ștefănescu și Nicolae Caval alături de oameni de încredere ai lui Manlio Cerroni.
Pachetul de 51% din acțiuni era deținut de compania luxemburgheză Systema Ecologic SARL. Cei doi români au administrat compania alături de Cerroni. Personal.
Până în 2000 a operat groapa de gunoi de la Vidra. Ulterior a cedat contractul către Eco Sud SA.
Compania este radiată acum. Dar hăituită de creditori. Printre care se află și Bogdan Ștefănescu.
Care susțin în actele de la instanțele de judecată românești că Manlio Cerroni și italienii de pe lângă acesta aveau legături cu mafia italiană.
Nici cele două doamne asociate ale Eco Sud SA , nici Ștefănescu, nici Caval și nici administratorul companiei nu au dorit să răspundă întrebărilor Newsweek România legate de modul cum au intrat în afaceri cu Manlio Cerroni, cine a avut inițiativa acestora contacte de afaceri, cine a furnizat banii pentru investiții, dacă se consideră interpuși ai italianului care a deținut cea mai mare groapă de gunoi din Europa etc.
Dacă o vor face, le vom publica imediat punctul de vedere.
Malagrotta. “Peștera rea” a Italiei
Timp de 30 de ani Malagrotta (n.r. în traducere peștera rea) a fost cea mai mare groapă de gunoi din Europa.
Aduna gunoiul din Roma și din împrejurimi. În 40 de ani aici s-au depozitat 80 de milioane de metri cubi de deșeuri.
Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva Italiei. Pentru că doar depozitau deșeuri la Malagrotta.
Fără să le sorteze îndeajuns. Adică să le separe pe cele ce pot fi refolosite de celelalte.
A urmat procesul Malagrotta la Curtea Supremă de Justiție a UE. În urma unei decizii a acestei instanțe, groapa a fost închisă în 2012.
Imaginați-vă o Pata Rât, rampa de gunoi a orașului Cluj Napoca. De 33 de ori mai mare.
Sau Vidra, acum singura groapă de gunoi a Bucureștiului. De 7 ori mai mare.
Procesul Malagrotta a trimis o undă de șoc în toată Europa. A modificat din temelii tot procesul de management al deșeurilor. În toate statele UE.
Ținta UE pentru 2035 este ca doar 10% din deșeuri să fie depozitate. Restul să fie supus unui amplu proces de sortare care să ducă la reutilizarea acestora.
Judecat pentru trafic ilegal de deșeuri
Cerroni a fost trimis în judecată de mai multe ori. În unele procese a fost achitat. Altele sunt încă pe rol.
A fost acuzat inclusiv de legături cu mafia.
În primul proces demarat imediat după decizia CJUE de a-i închide uriașa groapă de depozitare de lângă Roma, Cerroni a fost achitat.
Procurorii îl numiseră Il Supremo / Supremul. Împreună cu ajutoarele sale fusese acuzat că își clădise o rețea de companii și persoane individuale care conspirau să își prezerve monopolul afacerii în și în jurul Romei. Inclusiv la Malagrotta.
Procurorii îl mai acuzau pe acesta că s-a folosit de legăturile sale politice pentru a pune presiune pe funcționarii publici pentru a-i acorda acestuia în continuare contracte pentru tratarea deșeurilor din și din jurul Romei.
Cerroni a și fost arestat la domiciliu în acest dosar în care, în cele din urmă, a fost achitat.
La finalul anului trecut Cerroni a fost trimis din nou în judecată.
De datat aceasta acuzațiile mergeau către trafic ilegal de deșeuri, otrăvire a apei și dezastru ecologic. Toate aveau legătură directă cu aceeași Malagrotta.
Oamenii lui Dan Voiculescu. De la Grivco.
Prima companie românească a lui Cerroni, Lea International Impex SRL, avea sediul la doi pași de Palatul Victoria.
A trecut prin mai multe mâini de asociați.
Compania este deținută acum de High Sorting SA.
Și-a mutat sediul pe Ankara 3, tot la doi pași de guvern.
La această adresă este cartierul general al Eco Sud SA dar și a altor companii ale celor care controlează Eco Sud.
Administratorul High Sorting SA este Marcu Irena unul dintre asociații fondatori ai Eco Sud SA. Sora lui Șontelecan Elena, asociatul majoritar al Eco Sud SA.
High Sorting SA este deținută acum de Ivanciu Augustin și tatăl său, Dumitru.
Primul este juristul grupului Grivco deținut de Dan Voiculescu. Nu este doar atât. A fost asociat în cele mai importante companii ale familiei lui Dan Voiculescu. Inclusiv în cele implicate în dosarul în care acesta a fost condamnat la închisoare cu executare.
Cel de-al doilea are un cabinet de avocatură. Înainte de Revoluție, a lucrat la Ministerul Comerțului Exterior. Unde a activat și Dan Voiculescu. După, a fost implicat în privatizarea unor companii deținute de stat.
High Sorting SA este o companie din păienjenișul de companii ai celor doi care controlează Eco Sud SA.
Cele două au participat în consorțiu la diferite licitații pentru concesionarea serviciilor de salubritate din diferite orașe din România.
Cei doi Ivanciu, tată și fiu, sunt prinși, la rândul lor, în acest păienjeniș de firme care gravitează în jurul Eco Sud SA. Împreună cu numeroși cetățeni italieni.
Juristul de la Grivco, asociat cu șefa de personal de la Eco Sud
High Sorting are tranzacții directe cu Eco Sud SA.
De exemplu, în februarie 2022 a vândut pachetul majoritar de acțiuni al companiei Ecologia Sud SA, în care au fost implicați chiar cei care controlează Eco Sud, chiar către Eco Sud. Noua companie a fost redenumită Eco Sud Tm.
Aceeași companie High Sorting SA deține un pachet de acțiuni la compania Tehno Turn, alături de Andreea Năstase. Aceasta din urmă este actualul director de resurse umane al Eco Sud SA.
Prin mâna căreia trece fiecare angajare din cel mai mare jucător din piața de salubritate din România.
Cercul se închide ușor: în acționariatul aceleiași companii apare și Ivanciu Augustin.
Aventura de afaceri a lui Ivanciu Augustin a început în 2004 când și-a înființat un SRL care se ocupa cu micul comerț de bunuri de consum.
În păienjenișul Eco Sud și al afacerilor din salubritate a apărut 10 ani mai târziu.
Aproape simultan reprezentând o altă companie de profil Eco Aimeri SRL. Deținută împreună cu compania italiană Biancamano Spa, un mare operator privat de deșeuri din Italia.
La fel ca Cerroni, și patronul acestei companii italiene, Giovani Battista Pizzimbone, a fost arestat și trimis în judecată pentru numeroase ilegalități.
Sugrumă competiția
Newsweek România va prezenta în serial modalitatea prin care Eco Sud SA și cei care o controlează au înființat un păienjeniș de ONG uri care bruiază și blochează proiectele concurente. Private sau publice.
Dar și un miracol de București. Singurul de o asemenea anvergură. Asocierea tuturor primăriilor din București, indiferent de culoarea politică a primarului care le conduce.
Pentru a pune pe picioare o megainvestiție de 300 miloane de Euro într-un sistem integrat de management al deșeurilor.
Care implică la capătul lanțului și o groapă de gunoi. Care o să fie amplasată lângă cea de la Vidra. A celor de la Eco Sud SA. Numai după ce aceasta se va fi umplut.