Angajații cumătrului lui Dragnea, în funcții-cheie în ANSVSA

DE Petru Zoltan | Actualizat: 22.03.2019 - 08:08
Președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu (stânga), și Sorin Paul Stănescu se simt foarte bine împreună, inclusiv la șprițuri

Sorin Paul Stănescu, nașul de cununie al fiului lui Liviu Dragnea, este bine conectat sanitar-veterinar.

SHARE

Cumătrul lui Liviu Dragnea, afaceristul Sorin Paul Stănescu, are mai mulți specialiști pe funcții cheie în Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Instituția publică este condusă de Geronimo Brănescu, fost partener de afaceri al lui Stănescu. 

Afaceristul Sorin Paul Stănescu și-a dezvoltat un imperiu în domeniul veterinar după ce a preluat de la stat Institutul Pasteur și compania Farmavet. Institutul produce vaccinuri iar Farmavet le vinde. Printre clienții companiei se află Direcțiile Sanitar Veterinare din subordinea ANSVSA, cărora Stănescu le-a vândut dezinfectanți pentru a combate pesta porcină africană.

Șeful de cabinet, angajat al lui Stănescu

Geronimo Brănescu a fost numit în funcția de președinte al ANSVSA cu rang de secretar de stat, în ianuarie 2017. Brănescu l-a adus ca director de cabinet pe Gheorghe Stratulat, fost director general al Farmavet SA, funcție pe care o deținea din 2004. În paralel cu funcția de la Farmavet, Stratulat conducea și Departamentul de Epidemiologie și Laborator Veterinar din cadrul Institutul Pasteur. A renunțat la cele două slujbe în martie 2017.

Firma lui Stănescu îi plătea lui Stratulat un salariu anual de 84.600 lei pentru funcția de director general al Farmavet. Pe lângă salariu, Stratulat mai încasa și o pensie de 43.600 lei.

Șeful de cabinet al lui Brănescu oferă și consultanță în domeniul veterinar, prin firma Hum & Vet Consultanță SRL, înființată în 2005.

Președintele Consiliului Științific, și la Pasteur

În subordinea lui Geronimo Brănescu funcționează un consiliu științific format din 12 specialiști. Acest consiliu emite opinii științifice pe diverse probleme, la cererea președintelui ANSVSA, de care acesta ține sau nu cont în activitatea practică.

Președintele Consiliului Științific al ANSVSA este profesorul universitar dr. Dumitru Militaru. Acesta este sub contract și cu Institutul Pasteur, controlat de Sorin Paul Stănescu. Întrebat ce atribuții are în calitate de președinte al Consiliului Științific (CS), profesorul a spus că a fost solicitat de două ori în cazul scabiei la oi și a pestei porcine africane.

„CS nu hotărăște nimic, nu ia decizii, ci doar își exprimă un punct de vedere științific asupra unor probleme din competența ANSVSA. În cele două ședinte ale CS la care am participat, s-au discutat strict probleme științifice, eu făcând toate demersurile pentru înființarea în România a unui centru de cercetare al statului în direcția virozelor majore și, în special, a pestei porcine africane. Nu am dat niciodată niciun aviz pe vreun act normativ al ANSVSA ci, dimpotrivă, am avut poziții publice împotriva unor decizii ale ANSVSA privind controlul unor boli la animale implicate în sănătatea publică“, a spus profesorul pentru Newsweek România.

Întrebat dacă a fost susținut de Sorin Paul Stănescu pentru funcția de președinte al CS, profesorul Militaru a replicat că e vorba de „simplul motiv că sunt președintele secției de medicină veterinară a Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) și vicepreședinte al ASAS (ambele fiind funcții alese), academie care are ca principal obiect de activitate cercetarea în medicină veterinară. Eu, toată viața, nu am făcut niciun fel de politică, ci am încercat să fac ceva util pentru profesie“.

Daneș din Consiliu, dator cu 145.000 nevestei lui Stănescu

Tot în Consiliul Științific al ANSVSA îl regăsim pe Mihai Daneș, conferențiar universitar și membru ASAS. Nici acesta nu este străin de cumătrul lui Dragnea. Din CV-ul său publicat pe site-ul ANSVSA rezultă că deține funcția de „conferențiar universitar Director Tehnic Farmavet SA“, din 2001. La numele angajatorului a menționat Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București. La solicitarea Newsweek România, Mihai Daneș a precizat că nu este, totuși, angajat la Farmavet: „Nu sunt director tehnic la Farmavet. Sunt director la Pasteur București“. 

Pe lângă funcția de director la Pasteur București, Mihai Daneș este și consilier local în Sectorul 6. A fost ales pe listele partidului Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), partid rebotezat cu numele Uniunea Salvați România (USR). La primărie, este membru în Comisia Urbanism, Lucrări Publice și Protecția Mediului.

Conform declarației de avere din iunie 2018, Mihai Daneș a încasat aproximativ 129.000 lei pentru funcția de director producție la Pasteur București. Tot de la Pasteur a mai primit 7.548 lei în calitate de director științific. De la Farmavet a primit alți 282.151 lei pentru funcția de director tehnic. Pe lângă sursele de venit de la Pasteur și Farmavet, Daneș a mai încasat venituri de la Universitatea și Facultatea de Medicină Veterinară. Plus 12.000 lei pentru postul de consilier local.

Tot în declarația de avere a menționat că s-a împrumutat cu 145.000 euro de la Doina Stănescu, soția lui Sorin Paul Stănescu, pentru a-și cumpăra o casă. Soții Stănescu au fost nașii de cununie ai lui Dragnea Jr.

Numărul doi din ANSVSA, patru ani la Farmavet

Vicepreședintele ANSVSA, Traian Constantin Petcu, a lucrat și el pentru Farmavet. În perioada 2005-2009, a fost directorul sucursalei Vaslui a Farmavet. Ulterior, în iunie 2012, Petcu a ajuns viceprimarul orașului Bârlad pe filieră PSD. „Am lucrat pentru Farmavet în urmă cu câțiva ani. Nu mai am nicio legătură. Nu am nici cu contractele“, a spus Petcu pentru Newsweek România.

Întrebat dacă nu e ciudat faptul că mai mulți angajați de la Pasteur și Farmavet au ajuns să lucreze în ANSVSA, Petcu a dat o explicație pe lângă subiect: „Eu sunt în subordinea președintelui și am atribuții pe relația cu Parlamentul“.

Șeful DGSV, 54.000 de lei de la cumătrul lui Dragnea

Președintele Geronimo Brănescu l-a readus în ANSVSA și pe Cristian Duicu, un alt personaj controversat care a lucrat pentru cumătrul lui Dragnea. Duicu a fost angajat inițial pe postul de consilier personal al lui Brănescu, apoi a fost uns pe funcția de director general al Direcției Generale Sanitar Veterinare din cadrul ANSVSA.

Dar Duicu nu e la primul contact cu ANSVSA. În anul 2014, acesta era tot director general și avea în atribuții să gestioneze un alt scandal din aceea perioadă: boala vacii nebune. Rezultatul eforturilor lui Duicu s-au concretizat în arestarea sa pentru că ar fi instigat mai mulţi directori să falsifice documente pentru diagnosticarea cu boala vacii nebune a mai multor animale. Dosarul nu s-a finalizat, Duicu este trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

În declarația lui de avere din iunie 2013, Duicu a menționat că a primit 54.000 lei pentru servicii de consultanță oferite firmei A&S International SRL, firmă controlată de Sorin Paul Stănescu.

Citește toate dezvăluirile despre legăturile dintre Geronimo Brănescu, Paul Stănescu și familia Dragnea

 

Rețeaua "porcină" - Sorin Paul Stănescu, 28.000.000 € de la stat

Șeful ANSVSA, gard în gard cu nașul lui Dragnea junior

Stănescu și Brănescu, parteneri de afaceri

Stănescu stăpânește instanțele

Pesta porcină: dezastrul economic despre care Guvernul tace

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te